Σπύρος Παπαδόπουλος: «Στην υγειά μου, βρε παιδιά»

Τι κοινό έχει ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη; Ο Χριστόδουλος δεν είχε καταλάβει ότι είχαμε χούντα γιατί τότε μελετούσε, μελετούσε πολύ. Ο δεύτερος δεν συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα γιατί ήταν πολύ μικρός τότε (γενν. το 1953, δηλ. δεν ήταν βρέφος τότε) και ο τρίτος δεν πρόλαβε να διαβάσει το Μνημόνιο, αλλά το ψήφισε. Ο Σπ. Παπαδόπουλος λέει ότι δεν άκουσε τίποτα για το φόνο -συγνώμη για το λουκέτο. Στη συνέντευξή του στη σαββατιάτικη «Εφημερίδα των Συντακτών», ο δημοφιλής ηθοποιός, αν και ερωτάται,  αποφεύγει να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ. Δεν τα παρακολούθησε τα γεγονότα, εξηγεί, γιατί είχε ένα πρόβλημα υγείας. Δεν ήξερε, δεκτό, όταν όμως ανέρρωσε δεν ρώτησε; Για τη μεταγραφή του στον Alpha, φρόντισε, για να πει δυο λόγια για τη δημόσια τηλεόραση όπου τόσα χρόνια ο ίδιος εργαζόταν -και ήταν ίσως το πιο ακριβοπληρωμένο, προβεβλημένο στέλεχος- δεν είχε χρόνο και ενημέρωση;

«Σκέφτεστε δηλαδή μάλλον αναρχικά…» παρατηρεί η δημοσιογράφος και ο Σπ. Παπαδόπουλος απαντά: «Θα έλεγα ότι τηρώ μια μηδενιστική στάση. Γυρνάω την πλάτη. Δεν βλέπω ειδήσεις. Αρνούμαι να συμμεριστώ την ηδονιστική διάθεση να “πληροφορηθώ”».

«Η ανεργία δεν αντέχεται», λέει σε ένα σημείο της συνέντευξή του ο Σπ. Παπαδόπουλος που τις προάλλες έμαθε «για δυο συζύγους που απολύθηκαν -σε διαφορετικές δουλειές- την ίδια μέρα. Αυτό κουδουνίζει στο μυαλό μου μέρες τώρα».

Ούτε μια φορά όμως δεν «κουδούνισε» στο μυαλό του Παπαδόπουλου μια σκέψη συμπαράστασης για τους εκατοντάδες απολυμένους της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα. Και αν κουδούνισε, δεν έφτασε από το μυαλό στα χείλη του. Το μόνο που έφτασε ήταν η επίκριση ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ήταν ασυνεπείς και τεμπέληδες, με αφορμή έναν ηχολήπτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου ήταν καλεσμένος ο Σπ. Παπαδόπουλος, και ο οποίος δεν έφτασε στην ώρα του στο στούντιο γιατί χάζευε στο μπαρ του ραδιομεγάρου. Επομένως, καλά και άγια έκανε η κυβέρνηση που έβαλε λουκέτο.

Όταν έχεις τέτοιους αναρχικούς και μηδενιστές, τι να τους κάνεις τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς; Στην κοινωνία και όχι στις ειδήσεις γυρίζει την πλάτη ο Σπ. Παπαδόπουλος, μια στάση διόλου πρωτότυπη. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος Ντέιβιντ Σάιμον (ο δημιουργός του περίφημου «The Wire») μιλά για τους Αμερικανούς Παπαδόπουλους:

«Οι άνθρωποι λένε ότι το μόνο που μου χρειάζεται είναι η ικανότητά μου να κερδίζω. Δεν είμαι κομμάτι της κοινωνίας. Δεν με νοιάζει πώς φτιάχτηκε ο δρόμος, δε με νοιάζει από πού έρχεται ο πυροσβέστης, δε με νοιάζει ποιος μαθαίνει στα παιδιά που δεν είναι δικά μου. Είμαι εγώ. Είμαι ο θρίαμβος του εαυτού μου. Είμαι εγώ, άκου με τι θόρυβο κάνω».

Μηδενιστής λοιπόν ή τσεπιστής ο Σπύρος; Το σίγουρο είναι ότι η εκπομπή του θα μπορούσε να μετονομαστεί «Στην υγειά μου, βρε παιδιά» ή «Στην υγειά του, βρε παιδιά».

 

Ακολουθεί το βίντεο από την «Υγειά μας» με το τραγούδι «Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» του Σαββόπουλου με Σπύρο Π, Κουβέλη, Οικονομέα, Ψαριανό και Ανδρουλάκη (και ο αγωνιστής Λέκκας που φαίνεται να αισθάνεται αμήχανα)  να ερμηνεύουν με τρομερό πάθος για τον «αγώνα του συντρόφου, την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή» και να καπνίζουν πούρα.

 

Απάντηση