Σπίγκελ: Γιατί η ένωση της Γερμανίας ήταν λάθος

«Nie wieder Deutschland», που σημαίνει «ποτέ ξανά Γερμανία» ήταν το σύνθημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το 1989, όταν τα πιο σκεπτόμενα κομμάτια του εργατικού κινήματος και της πολιτικής Αριστεράς διαφωνούσαν στην προοπτική της επανένωσης με καπιταλιστικούς όρους. Σήμερα, στο φόντο της κρίσης, τμήματα του γερμανικού κατεστημένου σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο (αλλά σε αντίστροφη φορά) και αν μπορούσαν να γυρίσουν το ρολόι του χρόνου, δεν θα έστελναν τις μπουλντόζες στο τείχος του Βερολίνου! Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο άρθρο του έγκυρου περιοδικού Spiegel με τίτλο «Γιατί η Ένωση της Γερμανίας ήταν λάθος» και αναφορά στην τότε διακυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ (το πρωτότυπο εδώ).

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του Wolgang Munchau, τριάντα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Χέλμουτ Κολ και 22 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, ο πρώην καγκελάριος γιορτάζεται ως ο πατέρας της γερμανικής ενότητας. Αλλά όπως υποστηρίζει, η βιαστική ένωση της ΛΔΓ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, φύτεψε τους σπόρους της κρίσης του ευρώ.

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρει: «Η βιαστική επανένωση κόστισε περίπου 2 τρισ. ευρώ σε μεταβιβαστικές πληρωμές και αυτό ήταν το μεγαλύτερο παράδειγμα της οικονομικής κακοδιαχείρισης στην ιστορία του κόσμου. Ήταν ένα ρεκόρ, το οποίο είναι μόνο τώρα θα θρυμματιστεί από την ευρώ-καταστροφή. Κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι (πρώην Δυτικοί) Γερμανοί, οι οποίοι έπρεπε να συμβιβαστούν με τις πληρωμές προς την Ανατολική Γερμανία (και πρέπει να εξακολουθούν να τις ανέχονται) δεν θέλουν περαιτέρω ένωση στην Ευρώπη».

Απάντηση