Ισπανία: Κοινωνικό ολοκαύτωμα μετά τα επινίκια για το Euro

Στις πλάτες του ισπανικού λαού το κόστος διάσωσης των τραπεζών

Δυστυχώς θα σβήσουν σύντομα τα χαμόγελα από τα χείλη των Ισπανών

της Ε. Κοσμά 

Σε νέα φάση εισέρχεται η νεοφιλελεύθερη επέλαση στην ευρωζώνη που απειλεί να σαρώσει την κοινωνική πλειοψηφία σε ολόκληρη την ΕΕ, μετά το αίτημα και της Μαδρίτης για διάσωση.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ και πρώτη σε ανεργία, δέχτηκε ανελέητο κερδοσκοπικό σφυροκόπημα που εκτίναξε το κόστος του δανεισμού της στα ύψη, μετά την κατάρρευση των τραπεζών της. Σχετικά με το ποιος θα πληρώσει τη «σωτηρία», προϊδέασε τους βουλευτές της χώρας ο δεξιός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, την Τετάρτη. Προανήγγειλε, εμμέσως, νέα μέτρα λιτότητας, κάνοντας λόγο για ανάγκη αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τα όποια όνειρα περί «ηπιότερης προσαρμογής» της Ισπανίας στη νέα «οικονομική τάξη» που επιβάλλεται στο ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης γκρεμίζονται. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη μνημονίων με τη μορφή που πήραν στις «διασώσεις» της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η εμμονή των Βρυξελλών στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη λιτότητα συνεχίζεται. Η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Ενώ η όποια πρόοδος σε αντίθετη κατεύθυνση, για την οποία πανηγύριζε την Παρασκευή ο διεθνής Τύπος, κάνοντας λόγο για νίκη του Νότου στη Σύνοδο Κορυφής, επιτυγχάνεται με ρυθμούς χελώνας και είναι ανεπαρκέστατη.

Απολύτως σαφής, ως προς τις προθέσεις του και την οικονομική πολιτική που πρόκειται να υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα του, ήταν ο Μαριάνο Ραχόι. Απευθυνόμενος στα μέλη του ισπανικού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με υψηλά επιτόκια. Για να προσθέσει αμέσως μετά πως απαιτείται σαφές μήνυμα ότι η Μαδρίτη λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 8,9% το 2011. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας είναι ήδη εξαιρετικά δυσοίωνες. Η οικονομική δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιβραδύνθηκε με πιο έντονο ρυθμό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Κατά συνέπεια, το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό ταχύτερο του 0,3% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1,7% για το σύνολο του 2012. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η εμμονή στην εξυγίανση των δημοσιονομικών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη πλήττεται από την ύφεση.

Ωστόσο ο Ραχόι επέμεινε ότι «το πιο επείγον θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης», προσθέτοντας ότι αυτό «πλήττει την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες και γι’ αυτό είναι ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας». Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μούντιζ προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 28 ισπανικών τραπεζών, από μία έως και τέσσερις βαθμίδες την Τρίτη. Λίγες ώρες μετά το επίσημο αίτημα της Μαδρίτης για οικονομική στήριξη από την ευρωζώνη. Δεν ήταν το πρώτο χτύπημα του οίκου. Ακριβώς έντεκα μέρες νωρίτερα, η Μούντιζ είχε υποβαθμίσει τα κρατικά ισπανικά ομόλογα αναφέροντας ότι η διάσωση των τραπεζών θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Επιπλέον, είχε υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, σε Baa3 από A3, επικαλούμενη την περιορισμένη πρόσβαση της Μαδρίτης στις αγορές, αλλά και την απόφασή της να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το Γιούρογκρουπ. Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή του χαιρέτισε το αίτημα «διάσωσης» της Ισπανίας, λέγοντας ότι η χώρα πιθανόν να λάβει μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ, μαζί με ένα επιπλέον «περιθώριο ασφαλείας». Οι υπουργοί Οικονομικών δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών, ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις: Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η παροχή βοήθειας κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. Όσον αφορά τους όρους που θα επιβληθούν στην Ισπανία, το Γιούρογκρουπ σημειώνει ότι η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την EBA, θα παρουσιάσουν πρόταση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τα κεφάλαια στήριξης θα δοθούν στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (FORB) και από εκεί θα διοχετευτούν στα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Γιούρογκρουπ υπογραμμίζει ωστόσο ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τα κεφάλαια που θα καταβληθούν και ότι θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας. Οι υπουργοί εκφράζουν ακόμα την αισιοδοξία τους ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μείωση του ελλείμματος και θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ενώ διευκρινίζουν ότι η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα βρίσκεται υπό στενή και συχνή παρακολούθηση, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια. Και τονίζουν τέλος, ότι η Ισπανία θα ζητήσει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, το οποίο θα «υποστηρίξει» την εφαρμογή και εποπτεία της οικονομικής βοήθειας, με τακτικές εκθέσεις. Μένει να δούμε ποια θα είναι η ισπανική υποδοχή στην τρόικα ή στο κουαρτέτο, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων- των επιτηρητών…

Αναδημοσίευση από το Πριν

Απάντηση