Αποχαιρετισμός στον Σωτήρη Σβανά

της Ειρήνης Κοσμά

Εφυγε την Παρασκευή σε ηλικία 36 ετών ο σύντροφος, συνάδελφος και αγαπημένος φίλος Σωτήρης Σβανάς, αφήνοντας πίσω τη Χρυσούλα Παπαγεωργίου, σύντροφο της ζωής του και μητέρα του μόλις 2,5 ετών γιου τους Ορέστη. Μέλος της ΑΡΑΝ από τα φοιτητικά του χρόνια στη Φιλοσοφική και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της, ενεργό μέλος της ΕΣΠΗΤ και της συνδικαλιστικής παράταξης Παρατύπως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν αρχισυντάκτης στο ThePressProject.

Ο Σωτήρης ήταν η ψυχή της ιστοσελίδας και αυτός στον οποίο χρωστάει το σάιτ σε μεγάλο βαθμό την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που κέρδισε το μέσο σταδιακά στο κοινό της Αριστεράς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτόν η διαδικτυακή ενημέρωση στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδια. Η σεμνότητα ως προς τον τρόπο που αντιμετώπιζε τον δημοσιογραφικό του ρόλο, σε συνδυασμό με το άσβεστο πάθος του για την ονλάιν ροή των ειδήσεων και τα νέα μέσα, η πολιτική του οξυδέρκεια και η κοινωνική του ευαισθησία τον οδήγησαν στην πρωτοπορία της διαδικτυακής ενημέρωσης, την οποία υπηρέτησε μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μερικές ώρες προτού αφήσει την τελευταία του πνοή από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και παρά τις ενοχλήσεις που ήδη ένιωθε, συνέχιζε να εργάζεται ακούραστος, αθόρυβος και προτάσσοντας πάντα το συλλογικό έναντι του ατομικού για τα μικρά, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, και για τα μεγάλα, σε επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης και κεντρικής πολιτικής παρέμβασης.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του θα τον θυμόμαστε πάντα για τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη που έδειχνε απέναντι στα προβλήματα του καθενός από εμάς προσωπικά, για το ζεστό του χαμόγελο και την προθυμία του να καλύψει τις ανάγκες όσο τον δυνατόν περισσότερων, πάντα σε πνεύμα ενωτικό και συντροφικό. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Φίλοι και σύντροφοι τον αποχαιρέτησαν χθες στις 12.30 στην τελευταία του κατοικία στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν

Απάντηση