Σότσι, Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δε θέλουνε κοπρίτες στη γιορτή τους

Ένα ανελέητος διωγμός έχει εξαπολυθεί ενάντια στα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη Σότσι εν όψει του αθλητικού πανηγυριού που αρχίζει μεθαύριο. Ο δήμος της πόλης ανέθεσε σε μια ιδιωτική εταιρεία, την «Μπόγιας ΑΕ» (για την ακρίβεια, την Βasya Services), που ειδικεύεται στη σύλληψη και στην εξόντωση αδέσποτων σκυλιών, να εξοντώσει τα ενοχλητικά τετράποδα. Ο δήμος του Σότσι, όπως και οι τοπικές Αρχές σε όλη τη Ρωσία, αρνείται να στειρώσει τα αδέσποτα ζώα για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας και προτιμά την Τελική Λύση, δηλ. τη θανάτωσή τους.

Χιλιάδες αδέσποτα περιπλανιούνται στους δρόμους του Σότσι. Για πολλά χρόνια τα φρόντιζαν, τα τάιζαν και τα χρησιμοποιούσαν σαν φύλακες οι μετανάστες εργάτες στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όμως τα έργα τελείωσαν, οι εργάτες έφυγαν και τα σκυλιά έμειναν ορφανά. Έτσι μια πεπειραμένη ιδιωτική εταιρεία αποπαρασίτωσης κατοικιών, που επίσης απαλλάσσε τους δημόσιους χώρους από τα ενοχλητικά ζώα, ανέλαβε να καθαρίσει την πόλη, όπως παραδέχτηκε ο Αλεξέι Σορόκιν, επικεφαλής της εταιρείας Basya Services.

Ο ίδιος υπερασπίζεται μάλιστα το έργο της εταιρείας του γιατί «χιλιάδες σκύλοι γυρίζουν στους δρόμους του Σότσι, και κάποιοι δαγκώνουν παιδιά». Δηλώνει, επίσης, ανήσυχος μήπως κάποιος σκύλος περάσει τα μέτρα ασφαλείας και τρυπώσει στους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή, όπως συνέβη σε πρόβα της τελευτής την περασμένη εβδομάδα.«Θεός φυλάξοι εάν συμβεί κάτι τέτοιο στην επίσημη τελετή έναρξης. Θα είναι ντροπή για ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο Σορόκιν. Μιλώντας στο Associated Press  αρνήθηκε να δηλώσει εάν σκοτώνουν ή δηλητηριάζουν τους σκύλους και πού οδηγούν τις σορούς τους. Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει πόσους σκύλους θανατώνει η εταιρεία του το χρόνο συνολικά στην περιφέρεια Κράσνονταρ, η οποία περικλείει το Σότσι, μιλώντας για «εμπορικό μυστικό». Eπίσης αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο θανάτωσης των ζώων (με πυροβολισμό, με δηλητήριο, σε θαλάμους αερίων) ούτε για το τι κάνει η εταιρεία του τα πτώματα (αποτέφρωση, υγειονομική ταφή;)

Ο δήμος του Σότσι είχε ανακοινώσει πέρυσι την ανάθεση συμβολαίου για την «απομάκρυνση» αδέσποτων σκύλων, αλλά υπό το βάρος αντιδράσεων ακτιβιστών υποτίθεται ότι υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε ότι αντίθετα θα οικοδομηθούν καταφύγια για τα αδέσποτα, πράγμα που δεν έγινε.

Για την ιστορία: Έξαλλοι είχαν γίνει οι ανά τον κόσμο ζωόφιλοι το 2005 όταν το ΒΒC πρόβαλε ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που έδειχνε τη μαζική εξόντωση σκύλων και γάτων στην Κίνα. Μάλιστα, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είχε ζητήσει να γίνει μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Περασμένα, ξεχασμένα. Τρία χρόνια αργότερα, ο Πολ τραγούδησε το «Hey Jude» στην τελετή έναρξης των αγώνων.

Φρικαλέα είναι η εξόντωση των σκύλων, φρικαλέα όμως είναι και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από τη ρωσική και από την κινεζική κυβέρνηση και κάποιες άλλες κυβερνήσεις που τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Η μαζική εξόντωση των σκύλων δεν είναι παρά ένα μέτρο της σκληρότητας που μπορεί να δείξει ένα καθεστώς όχι μόνο απέναντι στα ζώα αλλά και απέναντι στους ανθρώπους -αν και δεν ισχύει πάντα το αντίθετο, δηλ. μια κοινωνία μπορεί να λατρεύει τα ζώα αλλά να αδιαφορεί πλήρως για τους ανθρώπους.

Λοιπόν, υπάρχουν και χειρότερα από το να είσαι άνεργος στην Ελλάδα, να σου έχουν κόψει το ρεύμα, να μην μπορείς να πας στο γιατρό ή ν᾽αγοράσεις φάρμακα: το να είσαι αδέσποτο σκυλί στο Σότσι. Όχι ότι μας παρηγορεί αυτή η σύγκριση…

Απάντηση