Σνόουντεν: Ο λαός να πάρει το μέλλον στα χέρια του

 

«Και οι δύο υποψήφιοι [Χίλαρι και Τραμπ] εκφράζουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις», τόνισε ο Έντουαρντ Σνόοντεν, ο άνθρωπος που ρίσκαρε τα πάντα για να αποκαλύψει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας NSA. Σε εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη στο Άμστερνταμ ο διάσημος whistleblower εμφανίστηκε μέσω διαδικτυακής σύνδεση. Εκεί ο Σνόουντεν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Το σύστημα δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή ένα νέο πρόσωπο βρέθηκε στη θέση του ηγέτη του κράτους», ξεκαθαρίζει ο Σνόουντεν που καλεί τον λαό να πάψει να αντιμετωπίζει με ρηχά προσωποκεντρικά κριτήρια την προσπάθεια αντίστασης και κοινωνικής αλλαγής.

«Στο κάτω-κάτω ο Ομπάμα ή ο Τραμπ είναι απλώς άλλος ένας πρόεδρος. Μη στηρίζετε τις ελπίδες σας και μην αντλείτε τις ανησυχίες και τους φόβους σας από ένα πρόσωπο», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες που γέννησε η εκλογή Ομπάμα και τον τρόμο που δημιούργησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο Σνόουντεν μίλησε για τις ελπίδες και τις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και οι οποίες διαψεύστηκαν: «Πιστέψαμε για μια στιγμή, ότι αν το σωστό πρόσωπο βρεθεί στην κατάλληλη θέση τα πάντα θα αλλάξουν»

Υπενθύμισε ότι ο Ομπάμα εκλέχτηκε με την υπόσχεση να κλείσει τη φυλακή της βάσης Γκουαντάναμο και τον τερματισμό του βασανισμού των κρατουμένων. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε πολλές φορές ότι θα βάλει τέλος στο σκάνδαλο των παράνομων και ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων της ιδιωτικής ζωής όλων των πολιτών. Δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά.

«Αυτά δεν τα λέω για να ασκήσω κριτική σε έναν συγκεκριμένο Πρόεδρο. Πρέπει να βλέπουμε το θέμα με μια ευρύτερη διάσταση. Δεν είναι το πρόβλημα ο Ομπάμα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες ή τις ανησυχίες μας σε έναν εκλεγμένο ηγέτη».

«Αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, δεν μπορεί να περιμένουμε ότι αυτό θα γίνει από πολιτικούς. Την αλλαγή μπορεί να τη φέρει μόνο ο λαός, οι πολίτες. Αν θέλουμε αλλαγή, πρέπει να την επιβάλλουμε οι ίδιοι. Αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, δεν μπορεί να ελπίζουμε σε έναν Ομπάμα και δεν μπορεί να φοβόμαστε έναν Ντόναλντ Τραμπ. Πρέπει να τον χτίσουμε οι ίδιοι».

Απάντηση