Εκλογές: ο βολικός μύθος του χαβαλέ

Mε σνομπίστικο έως και περιφρονητικό τρόπο περιγράφει ο γνωστός πολιτικός αρθρογράφος Γιώργος Χρ. Παπαχρήστου τη στάση των Ελλήνων απέναντι στις εκλογές, δέκα μέρες πριν από την προκήρυξή τους («Τα Νέα», 7-8 Απριλίου):

«Το όνειρο, λέμε τώρα, εκατομμυρίων Ελλήνων γίνεται πραγματικότητα. Διότι τι του έλειπε του Έλληνα όλον αυτό τον καιρό; Oι εκλογές. Με αυτές ξυπνούσε το πρωί, με αυτές κοιμόταν το βράδυ, έχοντας λύσει προφανώς όλα του τα προβλήματα και μη έχοντας τίποτε άλλο να τον απασχολεί στη μονότονη ζωή του. Εκ-λο-γές! Να τον ζήσουμε πάλι τον χαβαλέ –μεγάφωνα, ντουντούκες, αφίσες, ντιμπέιτ… υποψήφιοι, συγκεντρώσεις, σημαίες, πανό, SMS, σποτάκιαΤο χάνει αυτό το πανηγύρι ο Έλληνας; Δεν το χάνει. Διότι… ο Έλληνας κρύβει μέσα του μια Βασίλω, όπου γάμος και χαρά είναι πρώτος…»

Η Βασίλω γουστάρει εκλογές; Σε άλλο πλανήτη φαίνεται ότι ζει ο δημοσιογράφος, αφού η δίψα για χαβαλέ δεν είναι το κίνητρο που κυριαρχεί αυτή την εποχή. Ας μας επιτραπεί να προβλέψουμε ότι οι εκλογές της 6ς Μαΐου θα είναι οι πιο σκυφτές, οι πιο μουλωχτές, οι πιο ύπουλες της μεταπολιτευτικής περιόδου. (Αξίζει να θυμηθούμε πώς τις χαρακτήρισε πρόσφατα ο Βασ. Μαρκεζίνης: “βάναυσες, ψεύτικες, βάρβαρες και άτιμες”.) Ποιος υποψήφιος φιλομνημονιακού κόμματος θα τολμήσει να κάνει πεζός περιοδεία στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων χωρίς τον κίνδυνο να του έρθει ένα λουκέτο στο κεφάλι; Το ίδιο ισχύει και για την εκστρατεία «πόρτα πόρτα». Η τηλεόραση θα είναι το κύριο πεδίο της εκλογικής αναμέτρησης, γιατί χωρίς την προστασία και την εύνοια του γυαλιού, ψήφοι δεν μαζεύονται.

Τρόμος φαίνεται να διακατέχει τον αρθρογράφο στη σκέψη ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει μια Βουλή-κουρελού και το κύριο επιχείρημά του είναι ο κίνδυνος της εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής: Να τιμωρηθούν, λέει, αυτοί που έφταιξαν και μάλιστα, όσο πιο αυστηρά γίνεται: «Αλλά είναι τιμωρία, τη σημερινή 5κομματική Βουλή να τη μετατρέψουμε σε 8κομματική, 9κομματική και και 10κομματική; Tιμωρούμε αυτούς ή τιμωρούμε τη χώρα;»

Με άλλα λόγια, ψηφίστε τα κόμματα που έχουν την έγκριση της τρόικας, γιατί αλλιώς χανόμαστε!

«Έγκλημα» θα ήταν οι πρόωρες εκλογές, είχε δηλώσει στην αρχή της χρονιάς η Άννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε την παράταση της διορισμένης κυβέρνησης, αλλά και τη δέσμευση των υπουργών της τωρινής κυβέρνησης να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές (όποτε αυτές διεξαχθούν), ώστε να μην κριθούν από το λαό! (Πιο κομψά, να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.) Mε άρθρο του στην Καθημερινή (1.3.2012), ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος είχε υποστηρίξει ότι  «πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει πράξη μέγιστης ανευθυνότητα και πολιτικής παραφροσύνης». Πιο ωμός, ο Μάριο Πρόντι είχε ζητήσει για την Ελλάδα κυβέρνηση συνταγματαρχών –σόρι, «τεχνοκρατών». Και αυτούς τους άμεμπτους τεχνοκράτες δεν θα τους διόριζε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδoς…

Το σίγουρο είναι ότι οι υποτιθέμενοι σοβαροί και υπεύθυνοι αναλυτές θα ζητήσουν από το λαό «ψήφο ευθύνης» στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση της προεκλογικής περιόδου. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα τρομοκρατημένο εκλογικό σώμα. Ο Παπαδήμος φεύγει, όμως ο «παπαδημισμός», ο υπεράνω υποψίαςτεχνοκράτης, ήρθε για να μείνει.

Απάντηση