Σκουριές: μη μιλάς, μη γελάς, φυλακή κινδυνεύεις να πας!

«Ό,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου». Η προειδοποίηση αυτή δεν δίνεται μόνο τις πρώτες στιγμές της σύλληψης κάποιου υπόπτου, αλλά και πριν καν αυτός θεωρηθεί ύποπτος! Αυτό δείχνει η δικογραφία για την «εγκληματική οργάνωση» στις Σκουριές, που περιλαμβάνει απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους τουλάχιστον 11 εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων και ηλεκτρονικών μέσων, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη στην «Ελευθεροτυπία». (Τα ΜΜΕ αυτά είναι: «Ελευθεροτυπία», «Ρόιτερς», «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», «Antenna», ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, «Ράδιο Καβάλα» και «Στούντιο Α».


Όπως επισημαίνεται, στη δικογραφία περιλαμβάνεται το περιεχόμενο συνομιλιών που έγιναν αρκετά ΠΡΙΝ από την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός.

 Έτσι, καταγράφονται η ώρα κλήσης, η διάρκεια, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε ο Τόλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους οι οποίοι και κατονομάζονται.

 (Άραγε θα κληθούν στη δίκη σαν μάρτυρες κατηγορίας;)
Μήπως θα κληθεί σαν μάρτυρας και ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που στο έξοχο ντοκιμαντέρ του «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» καταγράφει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής; Ή μήπως θα τον καθίσουν κι αυτόν στο σκαμνί επειδή επιδίωξε τον «επηρεασμό της κοινής γνώμης» με παραποιημένες πληροφορίες; Μήπως πρέπει να τιμωρηθούν και οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν στη θρυλική συναυλία στη Θεσσαλονίκη επειδή κι αυτοί τον ίδιο «παράνομο» σκοπό επιδίωξαν;
Έτσι λοιπόν, ο επόμενος δημοσιογράφος που θα επιχειρήσει να πάρει συνέντευξη από κάποιον κάτοικο της περιοχής των μεταλλείων χρυσού, θα πρέπει προηγουμένως να τον προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει «off the record» και πως ό,τι ειπωθεί μαγνητοφωνείται από την Ασφάλεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του…

Απάντηση