Ο υφυπουργός Ανάπτυξης για την τιμή του iphone 5

  Γιατί κύριε υπουργέ Ανάπτυξης το iphone 5 στην Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο;

 

Πάνω σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς μιλώντας στην εκπομή «τώρα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ με αφορμή συζήτηση για τη γενικότερη ακρίβεια και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα ο Θ. Σκόρδας αναφέρθηκε στο νέο smartphone της Apple για να εξηγήσει το γιατί η συγκεκριμένη συσκευή έχει έρθει στην χώρα μας στην υψηλότερη τιμή με την οποία είναι διαθέσιμη διεθνώς.  Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ η τιμή του είναι κάτω από 600 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η επίσημη αντιπροσωπεία πουλάει 740 ευρώ τη βασική έκδοση, την υφηλότερη τιμή από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο υπουργός αντί να κάνει κάποια αυτοκριτική γιατί σε μια αγορά που βρίσκεται σε τρομακτική ύφεση πληρώνουμε τα προϊόντα πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες της ευρωζώνης,  επιχείρησε να δικαιολογήσει τους κερδοσκόπους και την παντελή ανυπαρξία ελέγχων.  Προσπερνάει και το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση  με την υψηλότερη επιβάρυνση της φορολογίας σε όλη την Ευρώπη.

«όταν μια εταιρεία βλέπει ότι το προϊόν της έχει ζήτηση στην υψηλότερη τιμή δεν θα το χαρίσει γιατί δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, κέρδη προσπαθεί να παράγει. Το ερώτημα είναι η άλλη πλευρά της σύμβασης αυτής, ο καταναλωτής, γιατί το παίρνει;».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η τιμή διαμορφώνεται με βάση την γενική εικόνα μιας αγοράς ενώ συμφώνησε με την παρουσιάστρια της εκπομπής στο ότι υπάρχουν άλλα κινητά τηλέφωνα στην ελληνική αγορά τα οποία είναι διαθέσιμα σε προσιτή τιμή αλλά και στο ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων σε αυτήν την χώρα που θα πρέπει να μπορεί να αγοράσει το iPhone 5.

Φυσικά ακόμα και σε αυτό το θέμα ο υφυπουργός ψεύδεται καθώς στην περίπτωση αυτών των προϊόντων ακόμα και ο θεμελιακός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης αντιστρέφεται. Η νέα συσκευή που ήρθε στην Ελλάδα σε ελάχιστα κομμάτια έχει πουλήσει ελάχιστα σε σύγκριση με τα προγενέστερα μοντέλα κάτι που οι εισαγωγείς γνωρίζανε εκ των προτέρων.

Ο υφυπουργός δεν θέλησε να κάνει διαφήμιση μιας συσκευής πολυτελείας αλλά να ρίξει τις ευθύνες για τις τιμές στους ενθουσιώδεις καταναλωτές και όχι στην έλλειψη θέλησης και κινήτρων του υπουργείου να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού την πολιτική άρνηση της κυβέρνησης να τα βάλει με το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τα ντόπια καρτέλ –που στηρίζονται από μεγάλους νόμιμους επιχειρηματίες. Σαφώς τα άι φόνια και άλλα ακόμα πιο άχρηστα γκατζετάκια δεν είναι τα μόνα προϊόντα που πληρώνουμε πολύ ακριβότερα.
Στοιχεία από το myphone.gr

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

Απάντηση