Επικίνδυνες ομάδες στη σκιά της Χρυσής Αυγής

Οι «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» στοχοποιούν πολιτικούς αντιπάλους, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς.

του Γιάννη Ελαφρού από την Καθημερινή

Τετάρτη το βράδυ, μία βδομάδα μόλις μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άγνωστοι σχημάτισαν στην πόρτα και σε άλλα σημεία γραφείων αριστερής κίνησης στη Νέα Σμύρνη μαιάνδρους και στόχους. Τα σύμβολα αυτά, που παραπέμπουν σε φασιστικές ή νεοναζιστικές αντιλήψεις, χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι μόνη. Στη σκιά της Χρυσής Αυγής, της πιο μεγάλης πολιτικής οργάνωσης με νεοναζιστικές αντιλήψεις, αναπτύσσονται και άλλες εθνικοσοσιαλ ιστικές ή φασιστικές ομάδες, που διεκδικούν, μάλιστα, την πιο αυθεντική έκφραση του χώρου. Καθώς δεν έχουν ανάγκη να κρύβουν τις απόψεις τους, αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά: «Οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές είμαστε μια ριζοσπαστική εθνικιστική – εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση που αποτελείται από δεκάδες αυτόνομους πυρήνες σε πανελλαδική κλίμακα και από διακριτή κεντρική διοίκηση, αποτελούμενη από τον αρχηγό της οργάνωσης και τους δύο υπαρχηγούς», γράφει στην ιστοσελίδα της μία απ’ αυτές.

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως και άλλες του εξωκοινοβουλευτικού νεοναζιστικού χώρου, προσπαθούν να εμφανιστούν ως δυνάμεις που εφαρμόζουν όσα λένε, δίνοντας βάρος στην πράξη, δηλαδή στην άσκηση βίας κατά των αντιπάλων. «Εχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν συνδεόμαστε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που εξέλεξε ο ελληνικός λαός με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες. Η Χρυσή Αυγή διεξάγει τον δικό της νόμιμο πολιτικό αγώνα και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως. Ωστόσο, ο δικός μας αγώνας είναι φύσει διαφορετικός και πάνω απ’ όλα ριζοσπαστικός και αντικοινοβουλευτικός», διευκρινίζουν οι ΑΜΕ στην ιστοσελίδα τους. Σε αντίθεση πάντως με ομάδες κρούσης σχετιζόμενες με τη Χρυσή Αυγή, που «έκαναν προπόνηση» κατά των μεταναστών, οι Μαιάνδριοι στοχοποιούν από την αρχή πολιτικούς αντιπάλους, από το χώρο της Αριστεράς κυρίως.

ame

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 5 Ιουλίου 2013 πραγματοποιούνταν αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Ομάδα αγνώστων, που επέβαιναν σε μηχανάκια, πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους συγκεντρωμένους, τραυματίζοντας ένα άτομο. Λίγο αργότερα στην ιστοσελίδα των ΑΜΕ εμφανίστηκε ανάρτηση, που κατέληγε με το εξής: «Περαστικά σας και εις το επανιδείν μαυροκόκκινοι λαγοί. Η Καλλιθέα ανήκει στους Ελληνες, όπως και κάθε άλλη περιοχή». Για το πολύ επικίνδυνο αυτό περιστατικό δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη, καθώς οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, παρότι οι χρήστες ιστοσελίδας καμαρώνουν για την επίθεση. Ξημερώματα της 12ης Ιουλίου, το Δίκτυο Αλληλεγγύης 6ης Δημοτικής Κοινότητας «Το Μυρμήγκι» δέχτηκε εμπρηστική επίθεση. Καταγγελίες τη συνέδεσαν επίσης με το ΑΜΕ, παρότι εκείνο το διέψευσε.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φέτος οι Μαιάνδριοι υλοποίησαν μια εκστρατεία βίας «χαμηλής έντασης», αφού επιδόθηκαν στην αναγραφή φασιστικών ή απειλητικών συνθημάτων στα γραφεία οργανώσεων της Αριστεράς. Αγκυλωτοί σταυροί και μαίανδροι, «κομμούνια θα πεθάνετε» και «Ζήτω ο Περίανδρος» (ο καταδικασθείς χρυσαυγίτης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή) ήταν μερικά από τα… καλλιτεχνήματα που άφησαν οι Μαιάνδριοι σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αριστερών δημοτικών κινήσεων και στεκιών (όπως η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης), των εφημερίδων «Εποχή» και «Πριν», καθώς και σε καταλήψεις του αναρχικού χώρου. Δεν έλειψαν και οι ευθείες απειλές («Πέτρο ερχόμαστε») κατά του δημοτικού συμβούλου Αθηνών Πέτρου Κωνσταντίνου. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές εκτός από τις υπογραφές του ΑΜΕ υπήρχαν και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους.

Αν και δεν λείπουν οι ύμνοι στον παλαιότερο Περίανδρο, οι Μαιάνδριοι προσπαθούν να εισχωρήσουν στη νεολαία και να εμφανιστούν ως αντισυστημικοί. Εμφανίζουν ένα στυλ που εξωτερικά προσομοιάζει με τις πιο βίαιες ομάδες του αναρχικού χώρου. Μαύρη εμφάνιση, κουκουλοφόροι, αυτοπροσδιορισμός ως «αντάρτες» και «αυτόνομοι», υπογραφή ως anti-antifa. Παλιότερα είχε εμφανιστεί το ρεύμα των «Αυτόνομων Εθνικιστών», με δράση κυρίως στους Αμπελοκήπους και βίαιες ενέργειες κατά του τοπικού Στεκιού Μεταναστών και αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, το οποίο δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί τη μάσκα του Γκάι Φοκς (έγινε ευρύτερα γνωστός από την ταινία V for Vendetta), σύμβολο που χρησιμοποιούν συνήθως ριζοσπαστικά κινήματα αριστερού ή ελευθεριακού προσανατολισμού.

Απάντηση