Κρίσιμη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Λαϊκής Ενότητας

Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ, οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας. Η έναρξη της συνδιάσκεψης θα γίνει στις 3 μ.μ., με χαιρετισμούς από κόμματα και οργανώσεις του αντιμνημονιακού τόξου.

Στις 7 μ.μ. ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Λαφαζάνης θα εκφωνήσει την κεντρική εισηγητική πολιτική ομιλία, η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα της τριήμερης συζήτησης μεταξύ των αντιπροσώπων.

Έχουν ήδη περάσει εννιά μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η ΛΑΕ συγκέντρωσε ποσοστό 2,86% και έμεινε εκτός βουλής.

Το διάστημα που ακολούθησε η Λαϊκή Ενότητα προσπάθησε να αντιμετωπίσει το σοκ και τις φυγόκεντρες τάσεις που ακολουθούν εκλογικές αποτυχίες τέτοιου μεγέθους.

Ταυτόχρονα επιχείρησε να κάνει βήματα οργανωτικής συγκρότησης και δημοκρατικής λειτουργίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το κόμμα-μέτωπο συγκροτήθηκε αναγκαστικά σε ελάχιστο διάστημα εξαιτίας του εκλογικού αιφνιδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.

 

Στη Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τις προγραμματικές θέσεις, την τακτική συμμαχιών και τις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας.

Ξεκαθαρίζεται ότι η ΛΑΕ  θα συγκροτηθεί και επισήμως ως μέτωπο οργανώσεων, προσωπικοτήτων και αγωνιστών της Αριστεράς .

Η ΛΑΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα δεδομένα μετά την εμφάνιση της κίνησης Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο οποίο έχουν προσχωρήσει και άλλα στελέχη όπως η Ραχήλ Μακρή.

 

Η συζήτηση αυτή θα γίνει πάνω στην εισγηητική πρόταση της ηγεσίας

για τη συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου αριστερών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.  Σε αυτό το πλαίσιο και θα συζητηθει και αν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο η επίτευξη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε περίπτωση ξεχωριστής καθόδου σε σχέση με την Πλεύση Ελευθερίας.

 

Στο πλαίσιο του διαλόγου ήδη έχουν κατατεθεί αξιόλογες προτάσεις όπως αυτή του Πέτρου Παπακωνσταντίνου  αλλά και το  συλλογικό κείμενο, το οποίο υπογράφουν 75 στελέχη της ανάμεσα στους οποίους και οι: Στάθης Κουβελάκης, Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Μπελαντής, Νίκος Γαλάνης κ.α

Απάντηση