Ανοίγει ο δρόμος για σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι συνιστά ο αποκλεισμός  στην Ελλάδα  των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προγενέστερα δηλώσει ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου, οπότε αναμένεται τροπολογία για τροποποίηση του νόμου 3719/2008 για το θεσμό της «καταχωρημένης συμβίωσης» η οποία επιτρέπει σε ζευγάρια να επισημοποιήσουν τη σχέση τους και να απολαμβάνουν γενικά τα ίδια νομικά δικαιώματα που δίνει ο γάμος.

Στην Ελλάδα –και στη Λιθουανία- δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά αναφερόταν ρητώς ότι αφορά ζευγάρια αντίθετου φύλλου.

Σύμφωνα με την απόφαση ο  αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (Απαγόρευση Διακρίσεων) και του άρθρου 8 (Δικαίωμα στον Σεβασμό της Ιδιωτικής και Οικογενειακής ζωής).

Το Δικαστήριο τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι ένα «ζωντανό εργαλείο» που πρέπει να ερμηνεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε το κράτος της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 8, έπρεπε να είχε λάβει υπόψη εξελίξεις στην κοινωνία μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ή μία επιλογή ως προς το πως διαλέγει κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει στην προσωπική του ζωή. Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει στο κάθε πρόσωπο πίσω από την αγωγή (σύνολο έξι) από 5.000 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στα θέματα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.   Η άμεση κατάργηση των διακρίσεων στο σύμφωνο «καταχωρημένης συμβίωσης» -παρά τις όποιες ενστάσεις για το ρόλο και την επιλεκτική ευαισθησία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου- συνιστά μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση.  Ο κοινωνικός ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός δεν θα πεθάνουν από τη μια μέρα στην άλλη με δικαστικές αποφάσεις αλλά η κατάργηση της νομικής αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων ως «πολιτών δεύτερης κατηγορίας» είναι μια καλή αρχή.

Απάντηση