Ο Ρέι Μπράντμπερι δεν πλήρωνε διόδια!

Πολύ προτού γίνει της μόδας η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Ρέι Μπράντμπερι, ο συγγραφέας του θρυλικού “Φαρενάιτ 451”, κυκλοφορούσε στο Λος Άντζελες με ποδήλατο, όπως βλέπουμε σε αυτή τη φωτογραφία από τη δεκαετία του ‘70.

O σπουδαίος αυτός Αμερικανός συγγραφέας, που πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 91 ετών, δεν ήξερε να οδηγεί αυτοκίνητο και δεν ήθελε να μάθει. Μπορεί με τα βιβλία του να μας ταξίδευε στον πλανήτη Άρη, όμως ο ίδιος απέφευγε ακόμα και να μπει σε αεροπλάνο. Και δεν πλήρωσε ποτέ του διόδια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν οδήγησε ποτέ!

Δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Δηλαδή το να είσαι γέννημα-θρέμμα της Αμερικής, της καρδιάς και της πατρίδας της αυτοκινητοβιομηχανίας, το να θεωρείσαι ένας από τους πατριάρχες της επιστημονικής φαντασίας, ισάξιος του Ισαάκ Ασίμοφ και του Κένεθ Κλαρκ, και να μην οδηγείς και μάλιστα από επιλογή και όχι από ανάγκη. Επιπλέον, ο Μπράντμπερι δεν έγραφε σε κομπιούτερ αλλά σε γραφομηχανή, ενώ μετά το εγκεφαλικό που έπαθε πριν από λίγα χρόνια, δεν μπορούσε να γράψει και έτσι υπαγόρευε τηλεφωνικά τα διηγήματά του στην εγγονή του, η οποία τα πληκτρολογούσε στον υπολογιστή.

Ένας άλλος διάσημος Αμερικανός που ήταν θερμός θιασώτης των μαζικών μέσων μεταφοράς ήταν ο θρυλικός δημοσιογράφος Σταντς Στέρκελ, που πέθανε το 2008 λίγες μέρες πριν την εκλογική νίκη του Ομπάμα. Πολλοί κάτοικοι του Σικάγου τον έβλεπαν να περιμένει στη στάση του λεωφορείου για να πάει στο ραδιοφωνικός σταθμό όπου έκανε τις εκπομπές του, πάντα με καρό πουκάμισο και κόκκινες κάλτσες –οι τελευταίες ήταν ένα κλείσιμο του ματιού στην αταλάντευτη αριστερή ιδεολογία του.

Ο Φρανκ Φίλιος, ο ιδρυτής της Phillips Petroleum, μιας εταιρείας που κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στο ΙΧ αυτοκίνητο, είχε δηλώσει: «Είμαι μια μηχανή που σκέφτεται (thinking machine), δεν μου περισσεύει καιρός για να οδηγήσω». (Καμία σχέση με τον Κίτσο της ελληνικής διαφήμισης, τον check machine.)

O Tζακ Κέρουακ, ο συγγραφέας του πιο κλασικού μυθιστορήματος δρόμου (“On the road”), είχε πει “δεν ξέρω να οδηγώ, μόνο να πληκτρολογώ”.

Επίσης ο Γουντρόου Γουίλσον, ο 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν οδηγούσε αν και του άρεσαν οι βόλτες με αυτοκίνητο.

Τέλος, ο πιο διάσημος άσχετος με την οδήγηση ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένας άνθρωπος που έτρεξε στις λεωφόρους της επιστήμης με χίλια, αλλά δεν του άρεσε να τρέχει στην άσφαλτο…

 

Απάντηση