11 σφηνάκια για τους Οικολόγους Πράσινους στις εκλογές και στην παρούσα συγκυρία

Το κείμενο από το blog «Η καλύβα μπροστά στο βουνό»  εκφράζει τους προβληματισμούς ενός μέλους των Οικολόγων Πρασίνων μπροστά στη σημερινή κατάσταση και τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει η οικολογική οργάνωση στις επόμενες εκλογές.  Ο συγγραφέας πιστεύει ότι μια αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές με το χαρακτήρα της συγκυρίας θα αποτελέσει ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τους Πράσινους και προκρίνει τη διαπραγμάτευση με το ΣΥΡΙΖΑ.  Τα 11 σημεία του συγγραφέα:

1.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσες και όσους προσπάθησαν για το καλύτερο στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μπράβο και στους δύο συν-επικεφαλής, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να προωθήσουν την εκλογική μας καμπάνια.

2.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο, είναι καθαρή αποτυχία. Μια σοβαρή ήττα για τους ΟΠ, όχι όμως ήττα στρατηγικού χαρακτήρα.

3.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στις συνθήκες με τις οποίες δώσαμε τη μάχη, θα μπαίναμε στη Βουλή αν στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και κατά τη διάρκεια της εκλογικής προσπάθειας δεν επικρατούσε τέτοια (συλλογική) προχειρότητα αλλά και τόση μικροψυχία και τόσος φατριασμός των μικροκοτζαμπάσηδων που διαθέτουμε σε αφθονία, απανταχού της χώρας.

4.

Εκ των υστέρων, όμως, προκύπτει ότι υπάρχει Άγιος της Οικολογίας (ποιος άραγε;) ο οποίος μας προφύλαξε… από την οριακή επιτυχία. Γιατί, κατά πάσαν πιθανότητα, η χαρά δεν θα κρατούσε παρά ελάχιστα, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πάμε άμεσα για νέες εκλογές. Στις οποίες όλοι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ΟΠ.

5.

Καθένας από εμάς θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα, στις σχέσεις μεταξύ μας, στην παραγωγή πολιτικής και στους ίδιους τους εαυτούς μας. Αυτό είναι μια πιθανή διαδικασία για την οποία δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.  Αλλά το επείγον είναι τι θα κάνουμε τώρα.

6.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μας βάζει στα βαθειά νερά. Και το όχι και το ναι είναι επικίνδυνα – ειδικά για εμάς που έχουμε καλομάθει στην άνεση του πολιτικού περιθωρίου.

7.

Νομίζω ότι πρέπει να καθορίσουμε τη στάση μας αφού απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα: αν μπορούμε και αν πρέπει να κατεβούμε αυτόνομα στις επόμενες εκλογές. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος και η (βέβαιη) ήττα τέτοιας έκτασης που θα έχει στρατηγικό πλέον χαρακτήρα.

8.

Προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομολογώ ότι τη φοβάμαι, εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης εκ μέρους μας, για την ίδια την πολιτική μας υπόσταση. Θα πρέπει όμως να το τολμήσουμε.

9.

Αν η διαπραγμάτευση αυτή έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για εμάς και τις βασικές μας πολιτικές επιλογές, τότε μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά και την κοινή εκλογική κάθοδο, διατηρώντας παράλληλα την πολιτική και κομματική μας αυτονομία.

10.

Εάν όχι, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχής από τις επόμενες εκλογές, καθώς και το τι θα υποστηρίξουμε σε αυτές (διότι, φυσικά, θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε ως κόμμα)

11.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πολιτικό μέλλον για τους ΟΠ υπάρχει μόνο αν αλλάξουμε ριζικά όσα μας αφορούν, ώστε να γίνουν οι ΟΠ ένα πραγματικά οικολογικό, αντισυστημικό, ελευθεριακό, εναλλακτικό κόμμα. Αν πάρουμε αυτό το δρόμο, όποια επιμέρους (τακτική) πολιτική απόφαση και να πάρουμε, θα λειτουργήσει υπέρ μας. Αν συνεχίσουμε όπως πάμε, και τις πιο καλές πολιτικές κινήσεις να πάρουμε (πως, όμως;) η κοινωνία θα τις αγνοήσει.

One thought on “11 σφηνάκια για τους Οικολόγους Πράσινους στις εκλογές και στην παρούσα συγκυρία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: