Για λουκέτο πάει και η Επιθεώρηση Εργασίας;

Ήταν στραβό το εργασιακό κλίμα, το έφαγε και  ο μνημονιακός γάιδαρος, αφού οι έλεγχοι για παραβάσεις του (μάλλον ανύπαρκτου πια) εργατικού δικαίου από αραιοί θα γίνουν μουσειακό είδος. Μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους, προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα, στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Ηλεία, στη Δάφνη και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στη Φωκίδα και άλλες περιοχές.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ρόδου με 1 επιθεωρητή, Κορίνθου με 1 επιθεωρητή, Αρτας με 3 επιθεωρητές και Ηλείας (ΤΤΥΕ Ηλείας ή Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας), με μόλις 3 επιθεωρητές(!). Χαρακτηριστική επίσης της απόλυτης έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια ελέγχων είναι και η περίπτωση της Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς, η οποία καταργείται, παρά το ότι εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και εποπτεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας, το «Αλουμίνιον Α.Ε» του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς και περιοχές με πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα (Παρνασσό, Λιβαδειά, Ορχομενό, Αλίαρτο κ.ά).

Ακόμα πιο τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στις Κυκλάδες, όπου δρομολογείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου της Σύρου – η οποία ενεργούσε ως Συντονιστικό Κέντρο – και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Πειραιά για την κοινωνική επιθεώρηση και στην Αθήνα για την τεχνική επιθεώρηση. Καταργείται επίσης και το Τμήμα της Μήλου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονταν 4 νησιά. Η δημιουργία μιας υπηρεσίας-μαμούθ που θα περιλαμβάνει από τα Δυτικά προάστια της Αττικής μέχρι τα Δωδεκάνησα θα είναι δυσλειτουργική, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Δημήτρη Στρατούλη, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Απάντηση