Selfie: Η νέα λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης!
Selfie: Μια φωτογραφία σας (σε διάφορες πόζες) που την τραβήξατε μόνος/η σας, συνήθως από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου με σκοπό να την ανεβάσετε και να τη μοιραστείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους στο facebook, το Instagram, ή το twitter. Πολλές φορές στη φωτογραφία φαίνεται ένας καθρέφτης ή το χέρι που τραβάει την κάμερα. Από τη διάδοση μετά το 2010 της «μπροστινής κάμερας» στα κινητά τηλέφωνα, είναι πολύ πιο εύκολο να τραβήξεις φωτογραφίες «του εαυτού σου».
Πέρυσι η επιτροπή της Οξφόρδης διχάστηκε για τη νέα λέξη της χρονιάς αλλά για το 2013 υπάρχει αδιαφιλονίκητος νικητής. Ο όρος «selfie» συνέτριψε τον ανταγωνισμό (το εικονικό νόμισμα bitcoin και το twerk μεταξύ άλλων). Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η χρήση της λέξης μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε 17.000%! (από τον Οκτώβριο του 2012).
Αν η εισαγωγή των λέξεων unfriend και unfollow συνδέεται με την άνθηση του facebook και του twitter αντίστοιχα, το selfie είναι παιδί του Instagram, του πιο ανερχόμενου social media στην εποχή των «έξυπνων κινητών». Ο όρος «selfie» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα αυστραλέζικο φόρουμ το 2002 για να περιγράψει μια «αυτό-φωτογραφία» που τράβηξε ο χρήστης. Το hashtag #selfie εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο φωτογραφικό δίκτυο flickr (της yahoo) το 2002.
Αρκετοί θεωρούν η έκρηξη των selfies αποδεικνύει ότι η μοναξιά και η αλλοτρίωση στον κυβερνοχώρο μεγαλώνει. Καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις αληθινούς φίλους να κρατήσουν την κάμερα και να σου τραβήξουν μια φωτογραφία (στο urban dictionary η πρώτη αναφορά του όρου είχε την περιγραφή ότι «είναι φανερό ότι αυτό το πρόσωπο δεν έχει κανένα φίλο»). Ωστόσο αυτό έχει σε ένα βαθμό υποχωρήσει και τα selfies έχουν απενοχοποιηθεί ως προς τη «δημοφιλία» του ατόμου.
Οι πολλές «αυτοφωτογραφίες» πάντως για τους περισσότερους κρύβουν αυτοαναφορικότητα, ματαιοδοξία και επιθυμία να γίνεις αρεστός ή να εντυπωσιάσεις. Ωστόσο σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία με τις «αυτοφωτογραφίες» οι χρήστες απλά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με την ησυχία τους χωρίς να ανησυχούν για αποτυχημένες λήψεις, ενώ έτσι έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν όλες τις αποτυχημένες λήψεις και να προωθήσουν στους φίλους τους μόνο τις καλύτερες.
Μετά την αυτοπροσωπογραφία, λοιπόν, μετά την αυτοβιογραφία, έρχεται η αυτοφωτογραφία, η αυτοενασχόληση και η εικονική αυτοϊκανοποίηση. Ακόμα και αν η κοινωνία δεν ασχολείται μαζί μας, έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με τον εαυτό μας.