Η πρώτη των Scorpions στην Αθήνα, η ΚΝΕ και το «Νέο Ρεύμα»

Στις 29 Νοεμβρίου του 1990 το διάσημο γερμανικό συγκρότημα Scorpions έδωσε την πρώτη του συναυλία επί ελληνικού εδάφους στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι «σκορπιοί» εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους καθώς η μεγαλύτερή τους επιτυχία, η δακρύβρεχτη μπαλάντα «Wind of Change» έγινε ο άτυπος ύμνος  της πτώσης του τείχους του Βερολίνου ένα χρόνο πριν.

Το αστείο είναι ότι τους Scorpions στην Ελλάδα τους έφερε η λαβωμένη τότε ΚΝΕ. Είχε προηγηθεί η διάσπαση του 1989 που 56 από τα 70 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καθαιρέθηκαν από τον Περισσό επειδή διαφώνησαν στην συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Η συναυλία των Scorpions λοιπόν διοργανώθηκε από την ΚΝΕ που τότε ξεκινούσε (μαζί με τον Τσίπρα τότε) το μακρύ ταξίδι για την ανασυγκρότησή της και από την γνωστή εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών «Νέο Ρεύμα» που για καιρό είχε στενές σχέσεις με το ΚΚΕ.

Η αφίσα της μεγάλης αυτής συναυλίας  λοιπόν έλεγε πάνω διοργάνωση ΚΝΕ-Αριστερό Ρεύμα με αποτέλεσμα αρκετοί να μπερδευτούν αν τελικά τους Γερμανούς τους φέρνει η ΚΝΕ ή..το ΝΑΡ (δεν γνωρίζουμε αν έχει διασωθεί φωτογραφία ή ψηφιακό αντίγραφο αυτής της αφίσας, ίσως έχουν τα παιδιά από το greek sting fan club).

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Scorpions έφτασε αναπόφευκτα η συζήτηση στην πτώση του τείχους, την επανένωση και το τέλος της σοβιετικής…τυραννίας στην ανατολική Γερμανία (σύμφωνα με τις καθαρά αντικομμουνιστικές απόψεις των Scorpions). Κάποια στιγμή ένας δημοσιογράφος έκανε την επίμαχη ερώτηση:

«Καλά ρε παιδιά τότε γιατί σας έφερε στην Ελλάδα η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας;»

Τα μέλη του γερμανικού συγκροτήματος άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους με αμηχανία, ο μάνατζερ τους το επιβεβαίωσε και τελικά όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια. «Δεν το ξέραμε αυτό» ομολόγησαν.

Παραμένει ακόμα άγνωστο αν στον Περισσό ήξεραν γιατί έφεραν τότε στην Ελλάδα το συγκρότημα των «ανέμων της αλλαγής» ή αν ήταν μια απόφαση με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια!

 

Εδώ η πιο αξέχαστη και περίεργη στιγμή της συναυλίας του 1990 με τους Scorpions να τραγουδούν το άσμα της Μαρινέλλας «Θα ήθελα να ήσουν» (Αγάπη μου). (Η φωτογραφία είναι από την ακουστική συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα πριν τέσσερα χρόνια)

Απάντηση