Ο Σκορπιός στους Ρώσους, η Μύκονος γιατί μένει αναξιοποίητη;

Mέχρι και Μουσείο Ωνάση ενδέχεται να ιδρυθεί χάρη στον Ρώσο μεγιστάνα που αγόρασε τον Σκορπιό! Ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ο ελληνικός πολιτισμός αυτή τη δύσκολη εποχή.

Τη χαρμόσυνη αυτή είδηση ή μάλλον ευχή εκμαίευσαν σήμερα το πρωί ο Γ. Οικονομέας και ο Δ. Καμπουράκης από τον δήμαρχο της Λευκάδας που μίλησε στην εκπομπή τους. Για την ακρίβεια, όσα έπιπλα και αντικείμενα από τις βίλες του Σκορπιού δεν χρησιμοποιηθούν (π.χ., χρυσές βρύσες και αλαβάστρινοι κουβάδες) θα παραχωρηθούν στο Δήμο ώστε να δημιουργηθεί ένα Μουσείο του Έλληνα μεγιστάνα…. Ήδη στο Νυδρί υψώνεται ο ανδριάντας του Αριστοτέλη Ωνάση. Γιατί να μην προστεθεί και ο ανδριάντας του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, του νέου εθνικού μας ευεργέτη;

Ο 46χρονος Ριμπόβλεφ είναι ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία (119ος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes) και η περιουσία του ανέρχεται σε 9,1 δισ. δολάρια. Επομένως, τι είναι γι’ αυτόν 150 εκατομμυριάκια -τόσα στοίχισε η αγορά του Σκορπιού, όμως η αξία του νησιού γύρω στο 2000 υπολογιζόταν περίπου στα 200 εκατ. δολάρια.

Ο Ρώσος ολιγάρχης πλούτισε αρχικά αγοράζοντας αντί πινακίου φακής μετοχές σοβιετικών επιχειρήσεων που μετά την κατάρρευση βγήκαν στο σφυρί και, στη συνέχεια, με το real estate, αγοράζοντας και πουλώντας ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Ο Σκορπιός είναι το δώρο του μπαμπά στην κορούλα του, την 24χρονη Αικατερίνη… να ΄χει κι αυτή έναν μικρό ιδιόκτητο ελληνικό παράδεισο να παίζει.

Ιδιωτικό νησί ήταν και είναι ο Σκορπιός, δεν μας ενδιαφέρει ή μας πέφτει λόγος τι εθνικότητας είναι αυτός που το κατέχει…. Σε κάθε περίπτωση είναι εξοργιστικό και ανήθικο το πιο όμορφο νησί της Ελλάδας, (όπως κάποιοι λένε), να έχει παραχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ο ελληνικός λαός να μην μπορεί να πάει διακοπές.)

΄Ομως ο ρωσικός νεοπλουτισμός, σε συνδυασμό με τον κινεζικό οικονομικό επεκτατισμό δείχνει κάποιες όψεις από τη μελλοντική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά. Όπως λένε οι κυβερνητικοί φωστήρες, η χώρα αποκτά ξανά το παγκόσμιο κύρος της και τα ελληνικά γκαρσόνια και οι παραδουλεύτρες γίνονται περιζήτητα…

Κάποτε, όταν σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είχε γίνει μια έκθεση με φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, κάποιος είχε κάνει το ακόλουθο γραπτό σχόλιο, αναφερόμενος στον Ωνάση, που μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο: «Ο ιδιοκτήτης των περισσότερων πλωτών φερέτρων στον κόσμο είχε στο κρεβάτι του αυτή τη γυναίκα».

 

Απάντηση