Διαφωνείς και γίνεσαι διάσημος

Από τα πλέον παράδοξα της τωρινής προεκλογικής περιόδου είναι οι «διαφωνούντες διάττοντες αστέρες», τα στελέχη ή «στελέχη» που κέρδισαν τα δικά τους λεπτά δημοσιότητας, μια θέση μέσα σε επίσημες κομματικές ανακοινώσεις, λόγω του ότι δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους. Σε κάποιες εποχές και κάποια μέρη, η διαφωνία με την επίσημη γραμμή είχε προσωπικό κόστος, ισοδυναμούσε με πολιτική και φυσική πολλές φορές εξόντωση. Στον ελληνικό προεκλογικό πυρετό αντιθέτως, ανεβάζει στα ουράνια.

Εν αρχή ην ο Νίκος Χανιάς, ο πρώην πυροσβέστης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Κορινθία που δήλωσε την παραίτησή του λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες (το ρεπορτάζτου mao.gr).

Λιγότερη δημοσιότητα πήρε η επιστολή δύο μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, των Σωτήρη Γιώνα και Κώστα Καλογρίδη, που με τη σειρά τους επέλεξαν την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για να δηλώσουν δημοσίως την αποχώρησή τους από τη ΝΔ και την προσχώρησή τους στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. «Με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ακόμη και σήμερα πως ο σημερινός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως υπάλληλος της Μέρκελ, της Λαγκάρντ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων», δηλώνουν χωρίς περιστροφές στην αρχή της επιστολής τους τα δύο στελέχη. Και ενημερώνουν «με πλήρες αίσθημα ευθύνης» ότι προσχωρούν «στο μόνο λαϊκό και πατριωτικό χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη πατρίδα μας».

Ο πολιτισμός της αποστασίας ευδοκιμεί σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, ακραίας πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων. Εκείνο που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ότι δηλώσεις από ανθρώπους χωρίς ρόλο και διαφανή κίνητρα κάνουν πάταγο στα μέσα ενημέρωσης, την ίδια στιγμή που αποσιωπούνται παλιότερες δηλώσεις διαφωνίας και πολεμικής από στελέχη τα οποία επωμίστηκαν πολλά κυβερνητικά αξιώματα όλα αυτά τα χρόνια. Καλός ο Χανιάς και η διαφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν πιο σοβαρό να θυμηθεί κανείς πως η Ντόρα Μπακογιάννη έχει κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιές εμμονές και εθνικοσοσιαλιστικά παραληρήματα και μεταξύ πολλών άλλων κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Απάντηση