Σαν τον κλέφτη εισέβαλαν τα ΜΑΤ ξημερώματα στο αμαξοστάσιο

Αυτή τη στιγμή το αμαξοστάσιο θυμίζει στρατόπεδο και δεκάδες αστυνομικοί-φρουροί επιτρέπουν την είσοδο μόνο στους εργαζομένους που παρουσιάζουν φύλλο πορείας. 

Εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και εργαζόμενοι από άλλους χώρους παραμένουν συγκεντρωμένοι στα Σεπόλια με την αστυνομία να επιχειρεί να τους κρατήσει σε απόσταση. 

 

 

Οκτώ ολόκληρες διμοιρίες ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ, του ΕΚΑΜ πλήθος βοηθητικών δυνάμεων και προσωπικού επιστράτευσε η αστυνομία στις 3.45 τα ξημερώματα για να εισβάλλει στο αμαξοστάσιο του Μετρό και να καταλάβει τις εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία από τα ξημερώματα είχε αποκλείσει τους γύρω δρόμους δείχνοντας μια επιχειρησιακή ετοιμότητα εντελώς δυσανάλογη με τον εσωτερικό εχθρό.  Δεν έκαναν εισβολή στο άντρο του Μπιν Λάντεν αλλά σε αμαξοστάσιο του Μετρό.

Οι ομάδες περιφρούρησαν δεν είχαν φυσικά την οργανωτική δυνατότητα να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, η περιφρούρηση είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και η συμπαράσταση από τον κόσμο σε κάθε περίπτωση ήταν πιο ισχυρή από μεταλλικές αλυσίδες και τα ανυψωτικά μηχανήματα που έβαλαν οι απεργοί μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιστράτευση.

Οι αστυνομικοί έσπασαν τις αλυσίδες της κεντρικής εισόδου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις με την παρουσία εισαγγελέα χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.  Οι αστυνομικοί είχαν εντολές να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των απεργών  και όσων είχαν σπεύσει να τους συμπαρασταθούν.  Γύρω στους 60 εργαζομένους του Μετρό βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις και μεγάλος αριθμός παραμένει καθώς και προσωπικό ασφάλειας.  Έγιναν τρεις προσαγωγές (δύο εργαζόμενοι και μια συμπαραστάτρια που αφέθηκαν ελεύθεροι)

Παράλληλα η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους περιμετρικά του αμαξοστασίου ώστε να εμποδίσει τον κόσμο που θα προσπαθούσε να προσεγγίσει τον χώρο.

Η αστυνομία δεν επέλεξε την προχωρημένη ώρα μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια αλλά κυρίως με επικοινωνιακά.  Το νέο κάλεσμα από οργανώσεις και κινήσεις για συγκέντρωση αλληλεγγύης και ενίσχυσης της περιφρούρησης στο αμαξοστάσιο ήταν  τα ξημερώματα και η αστυνομία επιθυμούσε να έχει καταλάβει τον χώρο πριν ξημερώσει και αφετέρου να «πιάσει στον ύπνο» και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Η  επικοινωνιακή διαχείριση της επέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης και της αστυνομίας θα ξεκινήσει από τα πρωινά μαγκαζίνο σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Η κατάληψη μπορεί να έληξε αλλά  η πιο κρίσιμη μάχη για την υπεράσπιση και  την επιτυχία των κινητοποιήσεων συνεχίζεται παρά την επίταξη.

 Το κάλεσμα για συγκέντρωση από πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις είναι στα Σεπόλια στη διαστάυρωση Λένορμαν και Λ. Κηφισού (στην εκκλησία) ήταν για τις 6.00 π.μ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη έξω από τις πύλες του αμαξοστασίου ενώ τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την είσιοδο.

(Η φωτογραφία via N. Γουρλάς από την πρωϊνή κινητοποίηση)

 

 

Η επιστράτευση ξεκίνησε ουσιαστικά όλο το βράδυ, καθώς απεργοί καταγγέλλουν πως ακόμη και στις 3 τα ξημερώματα κρατικοί υπάλληλοι χτύπαγαν κουδούνια για να παραδώσουν τα 2.500 περίπου φύλλα πορείας που εκδόθηκαν χτες. Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης, εκτός από το σπάσιμο του ηθικού των αγωνιζόμενων και το μήνυμα στην κοινωνια ότι η κυβερνηση διαθέτει σιδερένια πυγμή επιβολής του Μνημονίου και των νομων του, είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε απεργιακή περιφρούρηση στους εργαζόμενους που με τα φύλλα πορείας στο χέρι παρουσιαστούν για δουλειά.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή υπάρχει παναττική – πανεργατική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι, που έχουν κηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, ενώ έχει οριστεί συγκέντρωση στις 12 μ. στο από τους απεργούς της ΕΘΕΛ και των συγκοινωνιών.

Όπως έγραψε σε χτεσινή του ανακοίνωση το Σωματείο, καλώντας στην πύλη του αμαξοστάσιου το απόγευμα της Πέμπτης, «οι εργαζόμενοι του Μετρό καλούν κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, τη νεολαία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ενώσουν τη φωνή και τους αγώνες τους με τους εργαζόμενους απεργούς των μεταφορών. Η τρομοκρατία της επίταξης δε θα περάσει. Να σπάσουμε στους δρόμους την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει κάθε μαχητικό αγώνα. Να σπάσουμε το στρατιωτικό νόμο που επιδιώκει να επιβάλλει. Οι ώρες είναι κρίσιμες για ολόκληρο το εργατικό κίνημα! Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων! Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ. ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

 

 

 

 

 

Απάντηση