Συνέντευξη Σαμαρά: Με ένα γουάι φάι ξεχνιέμαι…

Ιδανικός συνομιλητής του Σαμαρά ο Πρετεντέρης. Η συζήτηση δεν ήταν σαλονάτη (δυο φίλοι που τα λένε καθιστοί στις πολυθρόνες τους). Ο Σαμαράς καθόταν πίσω από το γραφείο του, με φόντο έναν πίνακα και μια τεράστια ελληνική σημαία (πλάι της η σημαία της ΕΕ) και μπροστά, σαν μουδιασμένος πελάτης που επισκέπτεται τον (μεγαλο)δικηγόρο του, ο δημοσιογράφος. Ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει την εικόνα του πολυάσχολου, του πολιτικού που είναι γερά γαντζωμένος στο κυβερνητικό μετερίζι και δεν το αφήνει στιγμή, ούτε καν για να συνομιλήσει με έναν φίλο δημοσιογράφο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς σούρνει πολλά, είπε ο Πρετεντέρης. Έχω σταχυολογήσει μερικά, των τελευταίων μόνο ημερών, είπε και, ανάμεσα στους όχι και τόσο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς που παρέθεσε, ήταν και το «απών πρωθυπουργός». Τι θράσος!  Με τη διαφορά ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απόλυτα ακριβής αφού ο Σαμαράς απουσιάζει συστηματικά από την «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Όμως ο Σαμαράς παρέκαμψε αυτή την πολύ «ενοχλητική» ερώτηση του Γ.Π. δείχνοντας μεγαλοψυχία απέναντι στους επικριτές του. Το μόνο που τον νοιάζει, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε, που η επίτευξή του ισοδυναμεί με «επανάσταση». Από την «Εποχή των επαναστάσεων» στην «Εποχή του πλεονάσματος»! Αν θυμόμαστε καλά, «επανάσταση» είχε χαρακτηρίσει τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενος ο τότε υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Να δούμε ποια άλλη επανάσταση θα μας προκύψει στο εγγύς μέλλον.

Ζήτω το μαύρο στη ΝΕΤ

Μια άλλη μικρή επανάσταση είναι και το «μαύρο» στη ΝΕΤ. Η νέα δημόσια τηλεόραση είναι ένα επίτευγμα που, κατά τον Σαμαρά, άφησε άφωνη από θαυμασμό την ΕΒU, την Ένωση των δημόσιων Ευρωπαϊκών Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών. Ο Σαμαράς μίλησε με θριαμβευτικό τόνο για το χαμηλό κόστος λειτουργίας του νέου τηλε-εξαμβλώματος, χωρίς να πει κουβέντα για το περιεχόμενό του, δηλ. το χειρότερο, το πιο πρόχειρο  και το πιο κατεψυγμένο πρόγραμμα όλων των εποχών. Και ο δημοσιογράφος… μούγκα.

Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκός… ο Βενιζέλος

Ο Σαμαράς αναφέρθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα: στο ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, τον Κουβέλη, τη Χρυσή Αυγή…κουβέντα όμως για το ΚΚΕ. Για τον Βενιζέλο θα μπορούσε να πει, παραφράζοντας τον Σεφέρη, «είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκός… ο φίλος μου ο Βαγγέλης». Τα πυρά που δέχεται ο Ευάγγελος εξοστρακίζονται: βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ, βάλλεται για τα υποβρύχια, όμως τίποτα δεν αποδεικνύεται. Μόνο από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται μια οσμή, όταν δεν καταδικάζει τα «αποκρουστικά γεγονότα» (π.χ. Μαρφίν, Σκουριές) και  όταν οι βουλευτές του «πηγαίνουν σε δίκες που δεν πρέπει να πηγαίνουν».  Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει  ότι «όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή»; (Όπως διαβάσαμε στην απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη στο «Βήμα» -μήπως ο Σαμαράς ήθελε να πει ώσμωση; Αλλά και πάλι, δεν βγάζουμε νόημα.)

Δεν έρχονται νέα μέτρα, μόνο διαρθρωτικές αλλαγές

είπε ο Αντ. Σαμαράς. Εξαρθρωτικές, μάλλον ήθελε να πει, αλλαγές που ισοπεδώνουν τα λιγοστά ίχνη του κράτους πρόνοιας που έχουν απομείνει. Κουβέντα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, κουβέντα για τα συσσίτια ή για τη φοβερή εικόνα από τον Ευαγγελισμό που θυμίζει στρατιωτικό νοσοκομείο σε εποχή πολέμου, με τους τραυματίες –συγγνώμη, τους ασθενείς- στοιβαγμένους σαν σακιά με πατάτες. Είπαμε, σκληρές οι ερωτήσεις του Πρετεντέρη…

Στόμφος, γενικολογίες και ασυναρτησία

Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για να το παίξει κανείς αρχηγός, ιδίως όταν έχει απέναντι του έναν δημοσιογράφο που κλίνει ευλαβικά την κεφαλή και αποφεύγει τις δύσκολες ερωτήσεις. «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠαΣοΚ», είπε ο Σαμαράς, εννοώντας στις δημοτικές εκλογές. «Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠαΣοΚ. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠαΣοΚ, εν όψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠαΣοΚ». Μα η Ελλάδα και τα προβλήματά της υπάρχουν, δεν χρειάζεται το «εν όψει»! Λέμε «εν όψει κακοκαιρίας αναστέλλονται τα δρομολόγια» όχι «εν όψει Ελλάδος», λες και η Ελλάς είναι κάτι που θα εμφανιστεί από στιγμή σε στιγμή.

Φάτε μάτια… γουάι φάι

Βλοσυρός, αγέλαστος ήταν ο Σαμαράς στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης. Εκεί που χαμογέλασε ήταν όταν υποσχέθηκε «μετά βεβαιότητας» ότι σε ένα χρόνο «θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα δωρεάν ασύρματο WiFi, ένα δώρο της κυβέρνησης στη νεολαία». Ευτυχώς οι Έλληνες δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους. Το γύρο του διαδικτύου κάνει το τουίτερ «΄Ασε το γουάι φάι και δώσε στο λαό να φάει». Το τζάμπα WIFI είναι η σύγχρονη εκδοχή του «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια» ή και του μαρια-αντουανετικού «δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι»).

 

 

Απάντηση