Στο γήπεδο του Σαμαρά η Ελλάδα αναστενάζει

Το διαφημιστικό σποτ της ΝΔ: ο λύκος που ντύθηκε γιαγιά

Κλότσα, παιδί μου, κλότσα! Προπονήσου, κλότσα, Έλληνα, την μπάλα, κι η τύχη σου, δηλαδή η κυβέρνηση, δουλεύει! Οργή και αηδία προκαλεί το πρώτο διαφημιστικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με πρώτη ύλη μια παρέα οχτώ-εννιά αγοριών που παίζουν μπάλα σε μια πλατεία.

Όταν ο Σαμαράς διαβεβαιώνει παιδιά «Κι εμείς της το φτιάχνουμε το γήπεδο» (εννοώντας το γήπεδο που χρειάζεται μια χώρα, όπως και μια ομάδα) είναι σαν να λέει «κι εμείς της τα πήραμε τα μέτρα». Όχι όμως για το γαμπριάτικο κουστούμι ή το νυφικό, αλλά για τη μεταφορά του πεθαμένου στον άλλο κόσμο.

Η γελοιότητα αυτού του σποτ αποκαλύπτεται από μια νοερή αντικατάσταση. Αρκεί να φανταστούμε ότι στη θέση των αγοριών βρίσκεται μια παρέα ανέργων από τα δύο εκατομμύρια που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Τι τους λέει ο πρωθυπουργός; Προπονηθείτε στην πείνα, κλοτσάτε την μπάλα, χτυπάτε πόρτες, δεχτείτε και την πιο εξευτελιστική δουλειά των 200 ή των 300 ευρώ, κι εμείς σας το φτιάχνουμε το γήπεδο, σας το φτιάχνουμε το Κολοσσαίο για να σας φάνε τα θηρία.

Μπορούμε επίσης να φανταστούμε στη θέση του Νικόλα έναν καρδιοπαθή που δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο έναν καρκινοπαθή που πρέπει να περιμένει έξι μήνες για να κάνει ακτινοβολίες: προπονήσου εσύ, παιδί μου, κι εμείς σου το φτιάχνουμε το γήπεδο της δημόσιας υγείας. Μόνο που η πείρα δείχνει ότι η τροϊκανή κυβέρνηση όχι μόνο δεν το φτιάχνει το γήπεδο, αλλά και το παλιό, με τις χίλιες δυο ελλείψεις γήπεδο το κατεδαφίζει, το γεμίζει λακκούβες.

Αφήστε που μ’ αυτό το σποτ ο Σαμαράς (και ο Μελισσανίδης) κλείνει το μάτι στους οπαδούς της ΑΕΚ: «Εμείς θα το φτιάξουμε το γήπεδο, κι ας είναι να κοπούν τα δέντρα».

Η μουσική επένδυση που θα ταίριαζε σ’ αυτό το σποτ δεν είναι άλλη από το στίχο του Σαββόπουλου: «Στο γήπεδο που φτιάχνει ο Σαμαράς η Ελλάδα αναστενάζει».

Απάντηση