ΗΠΑ: 10 στελέχη επιχειρήσεων κέρδισαν 4,7 δισ. δολάρια το 2012!

 

Το 2012, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα 10 πιο καλοπληρωμένα στελέχη στις ΗΠΑ αμείφθηκαν με πάνω από 100 εκατ. δολάρια ο καθένας, ενώ το συνολικό ποσό των αμοιβών τους φτάνει τα 4,7 δισ. δολάρια. Ένα νέο ρεκόρ για βιβλίο Γκίνες.

Πρώτος στη λίστα των golden boys του ιδιωτικού τομέα έρχεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής του Facebook, ο οποίος πέρυσι τσέπωσε 2,27 δις. δολάρια, δηλαδή πάνω από 6 εκατ. δολάρια την ημέρα. Το αστρονομικό αυτό ποσό δεν προέρχεται τόσο από τον… ταπεινό μισθό του (μόνο 503.205 εκατ. δολάρια το χρόνο) όσο από την πώληση μετοχών της εταιρείας.

Ακόμα και οι επικεφαλής της σχετικής έρευνας, που διεξήχθη από την εταιρεία GMI Ratings και τα πορίσματά της δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, δεν πίστευαν στα μάτια τους, αφού για πρώτη φορά 10 άτομα εμφανίζονται να κερδίζουν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ετησίως (μέχρι τώρα ο αριθμός αυτός ήταν μονοψήφιος). Ταυτόχρονα, προκλητικές διαστάσεις αποκτά η ψαλίδα ανάμεσα στις αμοιβές των χρυσοτόκων ορνίθων και του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου. Έτσι, το 2012 το μέσο ετήσιο εισόδημα της αμερικανικής οικογένειας ήταν 51.017 δολάρια, σχεδόν αμετάβλητο από το 2011. Ο μέσος ετήσιος μισθός έχει μειωθεί περίπου 9% σε σύγκριση με το peak των 56.080 δολαρίων που ήταν το 2009 (τα νούμερα σε αποπληθωρισμένες τιμές). Όμως αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας έκαναν ένα γιγάντιο άλμα, ενώ οι πολλοί που στριμώχνονται στη βάση του βλέπουν το εισόδημά τους να καθηλώνεται ή να μειώνεται.

Αν λάβουμε υπόψη και τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος, γίνεται ολοφάνερο ότι η κρίση κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Απάντηση