Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον Κώστα Σακκά
(Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΔΕ)
Αύριο Τετάρτη υπάρχει κάλεσμα 1μ.μ. στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με θέμα απεργία πείνας σε αλληλεγγύη στον Κώστα Σακκά:
«Εμείς, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, νομικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, πρώην κρατούμενοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα του αναρχικού Κώστα Σακκά και διεκδικούμε, πλάι του, την άρση της άδικης και παράνομης κράτησής του για 2,5 χρόνια, χωρίς δίκη. Δράση Αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά.»
Όσοι περισσότεροι, τόσο πιο αποτελεσματικές οι δράσεις μας. Έχουμε ήδη αργήσει. Διαδώστε το κάλεσμα, ακόμα κι αν διαφωνείτε με την απεργία πείνας ως μέσο δράσης.
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το Εφετείο Αθηνών, περιμένοντας μάταια το Συμβούλιο Εφετών να συνεδριάσει με θέμα την αίτηση αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά, που παραμένει προφυλακισμένος χωρίς δίκη πάνω από 30 μήνες. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναμένεται πιθανότατα σήμερα, (σ.σ δυστυχώς αναβλήθηκε) καθώς η ζωή του Κώστα Σακκά, που συμπληρώνει 35 ημέρες απεργίας πείνας, κρέμεται πλέον από μια κλωστή.
Παράσταση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Οχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο – Αποφυλάκιση τώρα του Κώστα Σακκά», πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έξω από υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρ” ότι κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τους συγκεντρωμένους, αντιπροσωπεία τους μπήκε στο κτίριο και επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι «αντιμετωπίζει το θέμα της υγείας ενός νέου ανθρώπου με αυξημένη ευαισθησία».
Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας και μέσα σε πέντε ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 7.000 υπογραφές πολιτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Είναι φανερό ότι η ηγεσία του υπουργείου δέχεται έντονη πολιτική πίεση από το ευρύ κίνημα συμπαράστασης. Αυτό που συμβαίνει στον Κώστα Σακκά είναι μια ευθεία παραβίαση των συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων, που μας αφορά όλους. Γι” αυτό η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και από όλα τα κοινωνικά στρώματα», λέει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, ιδρυτικό μέλος της ΚΕΔΔΕ.
Την ανησυχία της για τη συνέχιση της κράτησης του Κώστα Σακκά εκφράζει και η Διεθνής Αμνηστία. «Το άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει συγκεκριμένα ότι κανένας δεν μπορεί να στερείται παράνομα την ελευθερία του. Οι Αρχές για να εκπληρώσουν την προϋπόθεση της νόμιμης κράτησης, πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπει ο εθνικός νόμος, τις δικονομικές και τις ουσιαστικές. Οπως εμείς διαβάζουμε την ελληνική νομοθεσία, η κράτηση του Σακκά ξεφεύγει από τον νόμο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Εκκληση ανθρωπιάς και επιείκειας σε κάθε υπεύθυνο», για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη ζωή του Κώστα Σακκά απευθύνουν οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας παράλληλα να τηρηθούν οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι δικονομικοί κανόνες. Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου επισκέφθηκε την Παρασκευή το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς τούς απαγόρευσε να δουν τον απεργό πείνας, παρά τη σύμφωνη γνώμη των θεράποντων γιατρών και του ίδιου.