Και με την αντικαπιταλιστική ευρωπαϊκή Αριστερά συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν σε επίπεδο ηγεσίας οι διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται σε επίπεδο Καγκελαρίας και Λευκού Οίκου, η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, το R Project, στρέφεται προς την αντικαπιταλιστική Αριστερά της Ευρώπης και διοργανώνει διεθνή συνάντηση κομμάτων και οργανώσεων στην Αθήνα το Παρασκευοσαββατοκύριακο 1-3 Μαρτίου.

diethnes-afisa_web2Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την κρίση θα μιλήσουν οι Μισέλ Ισόν (Michel Husson, οικονομολόγος στο IRES, ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ATTAC, από Γαλλία), Ντανιέλ Αλμπαρασίν (Daniel Albarracin, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, μέλος της οικονομικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας των εργατικών συνδικάτων Comisiones Obreras και μέλος της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» από Ισπανία), Κώστα Λαπαβίτσα (καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Χρήστος Λάσκος (οικονομολόγος, καθηγητής, μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα αναλύσουν οι Ολιβιέ Μπεζανσενό (ηγετικό στέλεχος του NPA- Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, Γαλλία), Άχμετ Σόκι (Ahmed Shawki, εκδότης του περιοδικού «International Socialist Review» και ηγετικό στέλεχος του ISO ΗΠΑ), Τζιόρτζιο Κρεμάνσκι (μέλος της εθνικής ηγεσίας της FIOM, ιταλική ομοσπονδία εργατών μετάλλου, και ιδρυτικό μέλος της «Επιτροπής ενάντια στο χρέος»), Παναγιώτης Λαφαζάνης και Αντώνης Νταβανέλλος.

Θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, την εκπαίδευση, το αντιφασιστικό κίνημα, τις ΑΟΖ. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 διεθνείς προσκεκλημένοι, με στόχο να μεταφερθούν οι εμπειρίες των αντιστάσεων από όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τζοζέ Μαρία Ατέντας (Josep Maria Attentas, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης UAB και μέλος της ηγεσίας της Izquera Anticapitalista), Φρανσουά Σαμπαντό (François Sabato, μέλος της ηγεσίας του NPA, Γαλλία), Αλαίν Μπύρ (Alain Bihr, επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο France-Comte, συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα της εξτρεμιστικής Δεξιάς» για το Εθνικό Μέτωπο), Ρακέλ Βαρέλα (Raquel Varela, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας της Λισσαβόνας και εκδότρια του περιοδικού «Rubra», Πορτογαλία), ο Ζιλμπέρ Ασκάρ (Gilbert Achcar, καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγγραφέας) και συνδικαλιστές από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ κ.α.

[Στη φωτογραφία ο ηγέτης του NPA, Ολιβιέ Μπεζανσενό, μιλά στο θερινό πανεπιστήμιο του κόμματος, 26 Αυγούστου 2012. Πηγή: Photothèque rouge]

Απάντηση