Γ. Ρούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά του συστήματος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στο Πριν της Κυριακής ο Γ. Ρούσης, καθηγητής στο Πάντειο και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες εκλογές. Αφορμή της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Από την κρίση στην επανάσταση – πόλεμος θέσεων» που θα γίνει την Τρίτη 11/12 στις 8.30 μ.μ. στο Public Συντάγματος (με ομιλητές τους Αλ. Αλαβάνο, Π. Λαφαζάνη, Δ. Τσακνή και Α. Χάγιο).

Όμως ο Γιώργος Ρούσης μιλά και για την Αριστερά σήμερα, στρέφοντας τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο αποκλείει κάθε συμπόρευση, ενώ απαντά και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από το ΚΚΕ. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Ελαφρό.

Το περιεχόμενο που θέτεις, δηλαδή η σύγκρουση με τα συμφέροντα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, μοιάζει «βαρύ» και διαχωριστικό. Δεν είναι πιο δόκιμη η λογική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να ενωθούμε κατά του μνημονίου, να κάνουμε ένα θετικό βήμα και μετά ανάλογα και με τις εξελίξεις θα γίνει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση;

Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ή ακριβέστερα της κυρίαρχης σε αυτόν τάσης είναι η υποταγή στην κυρίαρχη αστική ιδεολογία, με συνέπεια όχι την ανύψωση αλλά την καθήλωση αν όχι την οπισθοχώρηση του επιπέδου της λαϊκής συνειδητότητας, και αυτό στο όνομα ενός δίχως αρχές κυβερνητισμού. Αντίθετα η λογική του πολέμου θέσεων που προτείνω, δίχως να παραβλέπει την κυριαρχία και στις λαϊκές δυνάμεις της αστικής ιδεολογίας στοχεύει την αποσάθρωση αυτής της κυριαρχίας, και την κατάκτηση ιδεολογικών και όχι μόνον οχυρών του αντιπάλου έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανατροπή του.

Δηλαδή αποκλείεις την στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχουν και στο εσωτερικό του δυνάμεις που παλεύουν για μια άλλη προοπτική; Είδαμε το 25% του αριστερού ρεύματος – πλατφόρμας…

Για να είμαστε ξεκάθαροι: στήριξη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στήριξη της θηλιάς που μας έχουν δέσει στο λαιμό και που δεν είναι άλλη από το Ευρώ και την ΕΕ, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι ο πιο γνήσιος θεματοφύλακας. Σημαίνει ακόμη στήριξη μιας λογικής που θεωρεί ότι μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους ξένους δυνάστες μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Σημαίνει τελικά ρόλο μαϊντανού στην επιχειρούμενη νεκρανάσταση της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή της Αριστεράς του συστήματος και συνεπώς ενσωμάτωση σε αυτό. Όσο για το Αριστερό του ρεύμα, με το οποίο πράγματι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπίπτει σε πολλές θέσεις, αν δεν απεγκλωβιστεί από το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει και η μέχρι τώρα πορεία του, μάλλον εκείνο θα τείνει να υποταχθεί στην «δεξιά» ηγετική του ομάδα παρά να τον επηρεάσει προς τα αριστερά.

Και το ΚΚΕ; Η αντικαπιταλιστική Αριστερά το καλεί σε κοινή δράση για να εισπράξει συνήθως επιθέσεις… Οι επιθέσεις και σε σένα προσωπικά είναι πολύ συχνές και χωρίς αρχές.

Πάντοτε υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το ΚΚΕ, παρά τα όποια σημαντικά σημερινά οργανωτικο – πολιτικά κουσούρια του, έχει θέση σε ένα αντικαπιταλιστικό αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, παρόλο που το ίδιο παραβιάζοντας το μέχρι σήμερα πρόγραμμα του στην πράξη το αρνείται. Και αυτή μου τη θέση δεν θα με οδηγήσουν να την αλλάξω όσες χυδαίες επιθέσεις κι’ αν εκδηλώνουν εναντίον μου. Άλλωστε εκείνοι που με βρίζουν δεν είναι οι αγωνιστές του ΚΚΕ, αλλά οι επαγγελματίες γραφειοκράτες και οι ταλιμπάν που εκτρέφουν.

 

Πηγή: Πριν

Απάντηση