Ρομά: ένα μνημείο για το «ξεχασμένο Ολοκαύτωμα»

To 1942 o  Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, είχε εγκρίνει ένα πρωτόκολλο που έλεγε: «Οι γύφτοι πρέπει να εξοντωθούν. Η καλύτερη εξόντωση είναι μέσω της εργασίας».

Η ανατριχιαστική αυτή φράση είναι χαραγμένη σε έναν τοίχο στο μνημείο για τους Τσιγγάνους που έχασαν τη ζωή τους στα χιτλερικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και στους θαλάμους αερίων.

Στις 24 Οκτωβρίου 2012 έγιναν στο πάρκο Τίεργκαρτεν του Βερολίνου, απέναντι από το Ράιχσταγκ, τα εγκαίνια του μνημείου για τους εκατοντάδες χιλιάδες Τσιγγάνους που έγιναν θύματα του Ολοκαυτώματος και που ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 220.000 έως και πάνω από μισό εκατομμύριο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο δήμαρχος του Βερολίου και εκπρόσωποι κοινοτήτων των Ρομά.

Το μνημείο βρίσκεται σε ένα πάρκο. Είναι μια τεχνητή λίμνη με μια μικρή τριγωνική πλατφόρμα στο κέντρο της πάνω στην οποία είναι αφημένο ένα τριαντάφυλλο. Μία φορά την ημέρα η πλατφόρμα βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και το λουλούδι αντικαθίσταται από ένα φρεσκοκομμένο. Σε μερικές πλάκες του πλακόστρωτου γύρω από τη λιμνούλα είναι χαραγμένες οι ονομασίες των στρατόπεδων συγκέντρωσης όπου θανατώθηκαν Τσιγγάνοι στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου (π.χ., Τρεμπλίνκα, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία).

Σχεδιαστής του μνημείου είναι ένας 81 Ισραηλινός καλλιτέχνης, ο Ντάνι Κάραβαν, που έχει σχεδιάσει και άλλα μνημεία για τα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ας σημειωθεί ότι η σύνθεση είχε ολοκληρωθεί από το 1992, αλλά χρειάστηκαν 20 χρόνια μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για το κατάλληλο επίγραμμμα… (Πηγή: Der Spiegel )

Angela Merkel, Dani Karavan, Reinhard Florian

Mahnmal für NS-Völkermord an Sinti und Roma

image-416767-galleryV9-vxko

 

 

Απάντηση