Σηκώνει το γάντι το ΚΚΕ στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ριζοσπάστης: «Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακυρώνει στην πράξη τη στρατηγική του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό»

«Ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα;»

Επιτέλους γίνεται διάλογος μεταξύ της αριστεράς για το ζήτημα της ενότητας και της κοινής δράσης. Ο Ριζοσπάστης απαντάει στο «γράμμα αγάπης» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα κείμενο 1600 λέξεων με τίτλο «με αφορμή την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «κοινή δράση της Αριστεράς».  Ο Ριζοσπάστης την βγαίνει στους αντικαπιταλιστές από τα Αριστερά παρατηρώντας ότι η πρόταση μιλάει για συμφωνίες κορυφής «από τα πάνω» με συμφωνία σε επιμέρους στόχους πάλης και όχι από τα κάτω μέσα από τα ανασυγκροτημένα όργανα του ταξικού ζητήματος.  Ακόμα το άρθρο θέτει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Τι θα γίνει μετά την ανατροπή της κυβέρνησης και της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου; ΠΟΙΑ; ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ; Τι θα γίνει με την καπιταλιστική ιδιοκτησία;

Λογικό είναι το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμφωνία διεξόδου, ανάμεσα σε κόμματα που θέλουν κυβέρνηση και εντός Ευρωζώνης, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ που καλεί για την εργατική εξουσία.

Ο Ριζοσπάστης βρίσκει μια αντίφαση στην παραδοχή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή στρατηγική». Ακόμα παρατηρεί ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Ακόμα αναπτύσσεται η λογική ότι  οι πολιτικές δυνάμεις δρουν χωρίς κεντρική πολιτική συνεργασίας και ενιαίο κέντρο και πως η διαπάλη στο κίνημα δεν εμποδίζει τα συνδικάτα να αποφασίζουν κινητοποιήσεις χωρίς η κάθε συνδικαλιστική δύναμη να δεσμεύεται για το πλαίσιο με το οποίο θα απευθύνεται στους εργαζόμενους.

Δύο είναι τα κεντρικά ωστόσο προβλήματα για το Ριζοσπάστη: Το πρώτο είναι η σύγχυση στην εργατική τάξη από ένα κάλεσμα συσπείρωσης κοινό με διαφορετική στρατηγική. Αυτό δεν είναι ενότητα παρατηρεί.

Το δεύτερο είναι ότι η τακτική αυτή εμποδίζει την ωρίμανση των συνειδήσεων για τη λαϊκή εξουσία και ασκεί κριτική στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι ναι μεν προτείνει «ανατροπή των μνημονίων, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ», όχι όμως και της εξουσίας του κεφαλαίου, αποσπώντας την οικονομία από την πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο Ριζοσπάστη και το γράμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Απάντηση