Όχι πια άστεγος χάρη στο …twitter

Παλιότερα τραγούδαγαν πως «το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα» αλλά ίσως το αντιστασιακό τραγούδι του μέλλοντος να λέει «το twitter μας έδωσε ένα κεραμίδι». Ο λόγος για τον Γιάννη Ρηνακάκη, τη διαδικτυακή παρουσία στο twitter με το χαρακτηριστικό nick name «άστεγος SOS» ο οποίος μετά από μήνες απεγνωσμένων μηνυμάτων και εκκλήσεων, βρήκε ένα σπίτι στην Κυψέλη όπου όπως ενημέρωσε τους 1.400 περίπου followers του, θα μετακομίσει το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου.

Αν ήταν ιντερνετική περσόνα, ο «Άστεγος sos» θα είχε έμπειρο μυθιστοριογράφο για εμπνευστή και αν ήταν καμουφλαρισμένη κοινωνιολογική έρευνα, θα έπαιρνε άριστα για διδακτορικό. Είναι περίπτωση όμως βγαλμένη από τη σκληρή πραγματικότητα, γι ‘αυτό και ξεπερνά κάθε σενάριο. Ο Γιάννης Ρηνακάκης κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών έγινε από «Άστεγος SOS», «Στεγασμένος!!!!!» και σήμερα πανηγυρίζει όμως οι τελευταίοι μήνες πέρασαν βασανιστικά. Ήταν ο τυπικός νεοάστεγος, που η απώλεια της εργασίας του του στέρησε τη δυνατότητα να διατηρεί ένα σπίτι.

Με ένα κινητό τηλέφωνο και δωρεάν σύνδεση στο ίντερνετ έστελνε μηνύματα σαν μπουκάλια στο πέλαγο, μέσα από τον Κοινωνικό Ξενώνα κάτω από την Ομόνοια. Δέχτηκε στωικά και με λεβεντιά τις βρισιές και τη χλεύη του ανώνυμου πλήθους του ίντερνετ, που δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας άνθρωπος με αληθινή φωτογραφία και ονοματεπώνυμο θα μπορούσε ποτέ να ζητά ένα πακέτο τσιγάρα από το twitter και να καλεί σε retweet μπας και ακούσει κανένας περαστικός. Ο Γ. Ρηνακάκης ξεπέρασε κάθε αναστολή, φωτογράφησε το φαγητό του ξενώνα και σαν άνθρωπος με αξιοπρέπεια είπε ότι «αυτό δεν τρώγεται», ενώ με μεγάλη χαρά έπειτα ανακοίνωσε πως κάποιος του είχε στείλει σουβλάκια.

Σήμερα λέει πως «για να συνελθω χρειαζεται καιρος μετα απο τετοιο στραπατσο δεν συνερχεσαι σε μια μερα.να πεις ανακουφιστικα ναι». Του λείπουν ημίδιπλα σεντόνια και το ανάλογο μαξιλάρι και το γράφει στο αγαπημένο του μέσο γιατί πού ξέρεις. «Προσπαθω να ξεκινησω μια ζωη απλη χωρις πολλα πολλα.ας ξεκινησω τουλαχιστον καλα» έγραψε όταν ζητούσε μια γκαρσονιέρα με ενοίκιο 150 ευρώ. Τελικά η κοινότητα του twitter του έδωσε το ποσό για μια εγγύηση και τώρα ξεκινά μια νέα ζωή. Δεν ντράπηκε να το ζητήσει ακόμη και με ρίμα: «Καταθεση ενος ευρω ζητω απ την ψυχη σας το σπιτι για να πιασω ευθης για να μιλω μαζι σας».

Κυκλοφορούν πολλές συμβουλές για την ορθή διαδικτυακή συμπεριφορά και ο Γ. Ρηνακάκης τις παραβίασε όλες: «Μεσα σε 30 δευτερολεπτα στην ερτ 1 μετρησα 680 ευρω.στον μαραθωνιο που κανουν.15 μηνες κανω τον δικο μου» έγραψε, χωρίς να προσπαθεί να κρύψει το φθόνο του γιατί τα κύματα της φιλανθρωπίας δεν τον άγγιξαν ποτέ προσωπικά. Στην περίπτωση του Γιάννη Ρηνακάκη δεν νίκησε η αλληλεγγύη και το διαδίκτυο, αλλά η αξιοπρέπεια και η αγωνιστική στάση ζωής.

Για επικοινωνία με τον στεγασμένο πρώην άστεγο, στο twitter: @IRinakakis.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Απάντηση