Νέα Δημοκρατία: Το ακροδεξιό μαγαζάκι του τρόμου

Τα δύο νέα σποτ της ΝΔ: το εμπόριο του τρόμου και των υποσχέσεων

Ο πολιτικός εκβιασμός στο κορύφωμά του. Με δύο σποτ εξαπολύει την τελευταία της διαφημιστική επίθεση η Νέα Δημοκρατία. Με αφετηρία το αξίωμα ότι η ιστορία μπορεί να γραφτεί με δύο τρόπους, παραθέτει τα δύο πιθανά σενάρια μέσα από χρονολογημένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Στην πρώτη περίπτωση η ιστορία γράφεται με κόκκινο μελάνι, στη δεύτερη με μπλε. Η χρονολόγηση αρχίζει από τις 26 Ιανουαρίου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση ΝΔ) και φτάνει μέχρι τον Μάιο του 2015.
Στο πρώτο σποτ, που φέρει τον τίτλο «Το πώς θα γραφτεί η Ιστορία είναι στο χέρι μας», τα πρωτοσέλιδα είναι τα ακόλουθα:

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Διαπραγμάτευση από το μηδέν
Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση
Δεν έπιασε η μπλόφα
Οι αγορές μάς γυρίζουν την πλάτη
Χάσαμε τη δόση των 7,2 δισ.
Πρόβλημα ρευστότητας, άδεια τα κρατικά ταμεία
Αγωνία για κούρεμα καταθέσεων
Διακόπτεται η χρηματοδότηση
Άδεια τα ταμεία
Εβδομάδα Παθών
Στάση πληρωμών
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες
Τουρισμός: ρεκόρ ακυρώσεων
Δεν καταβλήθηκαν οι συντάξεις
Χάος. Κλειστές οι τράπεζες
Βενζίνη τέλος
Ελλείψεις στα φάρμακα
Εθνικό λουκέτο

 

Ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα στο γαλάζιο σενάριο που έχει τίτλο «Γράφουμε την Ιστορία με το σωστό τρόπο»:

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας
Επιτυχημένη διαπραγμάτευση
Μνημόνιο τέλος
Ήρθαν τα 7,2 δισ.
Θωρακισμένη οικονομία
Πέφτει ο ΕΝΦΙΑ
Μεγάλες μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων
Ελάφρυνση χρέους 2 δισ. το χρόνο
Ανασαίνει η αγορά
Οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα
Στα 26 δισ. οι επενδύσεις
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές
Επιδοτήσεις στους αγρότες
Μειώνεται σταθερά η ανεργία
Ανάπτυξη 3% για το 2015

Εικόνες τρόμου ντύνουν την πρώτη εκδοχή. Στη δεύτερη, βλέπουμε γαλάζιο ουρανό, συννεφάκια, τον Σαμαρά να χαμογελάει, ευτυχισμένες μαμάδες, παιδάκια και χαρούμενους τουρίστες, ενώ στο τέλος κυματίζουν οι σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ. Μαύρο Πάσχα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Πάσχα της ελπίδας, με αρνιά και κοκορέτσια, με κυβέρνηση Σαμαρά.

Θα έλεγε κανείς ότι η ΝΔ έχει προσλάβει τους ίδιους Αμερικανούς διαφημιστές που το 1996 συμβούλευαν τον Γέλτσιν να δείξει σποτ με ένα σφυροδρέπανο φτιαγμένο από κατσαρίδες. Μόνο η εξάπλωση του ιού Έμπολα επί κυβέρνησης Τσίπρα λείπει από τη διαφήμιση της ΝΔ. Είναι ντροπή και ξεφτίλα οι άνθρωποι που έστειλαν στην ανεργία τον έναν στους τρεις Έλληνες (και τους έξι στους δέκα νέους) να υπόσχονται ότι θα επουλώσουν τις πληγές που οι ίδιοι άνοιξαν…
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρώτο σποτ απουσιάζουν εικόνες από το τι θα συμβεί στα δημόσια νοσοκομεία αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., ασθενείς σε ράντζα, ουρές, άδεια πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Λογική η παράλειψη, αφού ό,τι κακό ήταν να πλήξει τη δημόσια υγεία έχει ήδη συμβεί. Τι να υποσχεθεί η ΝΔ; Ότι θα φτιάξει τα νοσοκομεία που η ίδια διέλυσε;
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι και στα δύο σενάρια ο λαός μένει παθητικός, δηλ. γράφει την Ιστορία μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Την Ιστορία, σύμφωνα με τη νεοδημοκρατικη λογική, τη γράφουν μόνο οι ηγέτες, ούτε καν τα κόμματα… Ο λαός έχει δύο μόνο επιλογές: είτε να φάει χαρούμενος τη μαγειρίτσα είτε να μαζεύει χόρτα στα βουνά.

Απάντηση