Στουρνάρας: «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές»

Άμυνα με κατεβασμένα χέρια

«Γεννημένος διαπραγματευτής» είναι ο Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά φερέφωνα.   Η πρώτη δήλωση αυτού του σκληρού και ανυποχώρητου διπλωμάτη στα διεθνή μέσα και συγκεκριμένα στους Financial Times ήταν «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία».  Με τον τρόπο αυτό  η κυβέρνηση εγκαταλείπει την παρτίδα και παραιτείται από όποιες αξιώσεις πριν καν αυτή ξεκινήσει. Τώρα πως γίνεται ένα τέτοιο «πολιτικό μυαλό» να ξεκινά διαπραγματεύσεις με βάση ότι δεν έχει δικαίωμα για καμία απαίτηση από τους τροϊκανούς αλλά επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του αντιπάλου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.   Οι οδηγίες του Στουρνάρα από τους εντολοδόχους του είναι να διαπραγματευτεί, όχι με τους δανειστές αλλά με τον ελληνικό λαό.  Με τις δηλώσεις ότι «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ» και πως το «οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία» ουσιαστικά δείχνει τον πρωταρχικό στόχο που είναι να πείσει τους έλληνες πολίτες για την αναγκαιότητα επιβολής επιπλέον περικοπών κοινωνικών δαπανών και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Την Κυριακή, μετά την ομιλία του στη Βουλή στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και την επίκληση της αναγκαιότητας για νέες θυσίες και επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό ο Γ. Στουρνάρας θα έχει νέο ραντεβού με την τρόικα κατόπιν αιτήματος των ιδίων.

Η τρόικα σύμφωνα με ρεπορτάζ θα βγάλει «κόκκινες κάρτες» για καθυστερήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του προγράμματος». Η δικαιολογία ότι πρώτα πρέπει να μπει η Ελλάδα σε σωστή τροχιά και μετά να έχουμε απαιτήσεις είναι αστεία. Η Ελλάδα είναι εκτός τροχιάς την τελευταία τριετία και όλα τα μέτρα κοινωνικού ολοκαυτώματος της τρόικας απλά γιγαντώνουν την ανεργία, μεγαλώνουν το έλλειμμα και το χρέος. Κανείς δεν περιμένει αυτό να φτιάξει σε μερικές βδομάδες…   Αντί να πει την αλήθεια ότι το πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικό και μη εφαρμόσιμο, και το χρέος μη διαχειρίσιμο, με τα έσοδα κάθε μήνα να συρρικνώνονται συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τις λέξεις για «καθυστερήσεις» κλπ.

Στο πλαίσιο των πιέσεων της τρόικας εντάσσεται και η προκλητική δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν έχει καμία διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα.  Και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του παιχνιδιού ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σφίξει και άλλο το ζωνάρι.  Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια νέα «αναδιάταξη του χρέους» ώστε να μην ονομάσουν την επικείμενη αδυναμία πληρωμών χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης ήταν το περιστατικό με τον υπουργό Οικονομικών στα ραντεβού του με την Τρόικα όπου του ανέφεραν πως στο Eurogroup τού ανέφεραν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα περάσει δύσκολες ώρες εξαιτίας της κακής πορείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Εκείνος χαριτολογώντας τους απάντησε: «Το γνωρίζω». Γελά  ο μωρός καν τι μη γελοίον εί.

Απάντηση