Η Ρένα Δούρου στο mao.gr: Κυβέρνηση της Αριστεράς όπως «κυβέρνηση του βουνού»
Κεντρική ιδέα της Αριστεράς «ήδη από την εποχή της κυβέρνησης του βουνού, το 1944» χαρακτηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου για αριστερή κυβέρνηση η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β Αθήνας, μιλώντας στον Γιώργο Λαουτάρη. Τονίζει ότι η τυχόν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν επιζήμια για το λαό, όμως υποστηρίζει ότι προτεραιότητα αποτελούν οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι το ευρώ.
Η ιδέα που καλλιεργείτε ότι ένα υπουργικό συμβούλιο με αριστερά μέλη θα σταματήσει την επίθεση στους εργαζόμενους, δεν συνιστά τομή με την αριστερή παράδοση που θέτει ως προϋπόθεση κάθε αλλαγής τη λαϊκή παρέμβαση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο αγωνίζεται όχι για να πάρει μέρος σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, με μερικούς υπουργούς, αλλά να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένου, αριστερού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, εγκαίρως, έχουμε απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας προς όλες τις αριστερές, δημοκρατικές, οικολογικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα δώσει αριστερή διέξοδο από την κρίση. Και θέλω να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι ποτέ δεν εντάξαμε στις δυνάμεις στις οποίες απευθύνουμε έκκληση σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας, χώρους με τους οποίους μας χωρίζει ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα, όπως, για παράδειγμα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», από τους οποίους μας διαφοροποιεί το ζήτημα της δημοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις, π.χ. στα δικαιώματα, στη διανομή του πλούτου, κ.α.. Εμείς διεκδικούμε με σαφήνεια, το βράδυ της 6ης Μαΐου, κυβέρνηση Aριστεράς που θα στηρίζεται από το λαό, με στόχο να μεταφέρει την εξουσία στο λαό. Πρόκειται για μια κεντρική αξία – ήδη την εποχή της κυβέρνησης του βουνού, το 1944, αυτό ακριβώς αναφερόταν στο Ψήφισμα των Κορυσχάδων. Δεν είναι σημερινό αίτημα. Βέβαια δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι θα είναι ένας εύκολος δρόμος, είναι όμως ο μόνος που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο, να σταματήσει το σημερινό κοινωνικό ολοκαύτωμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον λαϊκό παράγοντα στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεων.
Στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς να μεταφέρει την εξουσία στο λαό
Με ποιο σκεπτικό εντάσσετε τη ΔΗΜΑΡ στο αριστερό τόξο συνεργασιών, από τη στιγμή που έχει απορρίψει την πρότασή σας και επιπλέον δηλώνει πως αναγνωρίζει μνημόνια και δανειακές συμβάσεις;
Εμείς, διά στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απευθύνουμε συστηματικά εδώ και καιρό κάλεσμα ενότητας προς όλες τις δημοκρατικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις, προκειμένου να συστήσουμε ένα αριστερό αντιμνημονιακό μέτωπο. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Το ίδιο κάλεσμα λοιπόν απευθύναμε και στο ΚΚΕ και στους Οικολόγους Πράσινους. Από κει και πέρα είναι θέμα του κάθε κόμματος το πώς θα αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόταση, η οποία χωρίς να παραγνωρίζει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, επιχειρεί να βρει έναν μίνιμουμ κοινό παρονομαστή προκειμένου η δημοκρατική, οικολογική Αριστερά να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα εξουσίας μπροστά στη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών και της δανειακής σύμβασης. Οι συγκυρίες είναι ιστορικές, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών. Μετά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα πρέπει να εξηγήσουν πειστικά στο λαό της αριστεράς τις αιτίες απόρριψης της έκκλησης ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.
Τύποι αριστερής διακυβέρνησης έχουν δοκιμαστεί στον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα, αλλά και την κοντινή μας Κύπρο. Θεωρείτε πρότυπο τα παραδείγματα αυτά;
Πιστεύω ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της χαρακτηριστικά και ιστορική πορεία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο είδος της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, στο είδος της αριστερής διακυβέρνησης. Μπορούμε, όπως είναι φυσικό, να πάρουμε στοιχεία από τις εμπειρίες άλλων χωρών, έχοντας βέβαια στο νου μας τις ιστορικές ιδιαιτερότητες χωρών από την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική ή της Κύπρου. Τούτο συνεπάγεται ότι η όποια μεταφορά αυτούσιου προτύπου, δεν είναι μόνο δύσκολη αλλά κινδυνεύει να αποδειχθεί και αντιπαραγωγική… Με την έννοια δηλαδή ότι μπορεί να καταστεί, αντί- παράδειγμα. Αν πάρουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η ιστορία, η πολιτική κουλτούρα, του ΑΚΕΛ δεν μπορούν να ειδωθούν χωρίς να ληφθεί υπόψη το πρίσμα των σχέσεων του νησιού με την Τουρκία και την Ελλάδα, οι βλέψεις των δύο έναντι της Κύπρου κ.ο.κ… Αλλά και στο θέμα της Βενεζουέλας μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολλά. Μου έρχεται στο νου μια φράση του Μανώλη του Γλέζου σχετικά με το θέμα της προσωποποίησης της Δημοκρατίας – η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Ο Γλέζος παρατήρησε λοιπόν ότι στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μιλήσουμε για… «Κολοκοτρωνέικη Δημοκρατία», παρά το γεγονός ότι ο Γέρος του Μωριά έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επανάσταση…
Ζητούμενο για τα αριστερά κόμματα να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης
Υποστηρίζετε ότι δεν συμφέρει τη Μέρκελ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αν το κάνει όμως, έχετε εναλλακτικό σενάριο;
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όπως πάνε τα πράγματα το πιο πιθανό μπορεί να είναι να φύγει η Γερμανία, και όχι η Ελλάδα από το ευρώ! Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει και δεν θα διευκολύνει τα πράγματα, με την έννοια ότι θα είναι σε βάρος του λαού. Και τούτο, γιατί λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας (στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό), η επιστροφή στο προηγούμενο νόμισμα δεν θα φέρει λύσει ενώ γενικότερα, η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα μπορεί να σηματοδοτήσει έναν πόλεμο νομισμάτων, που τίποτε θετικό δεν μπορεί να φέρει στους λαούς. Όπως άλλωστε παρατηρούσε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, το πρόβλημα «δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που διεξάγονται στο όνομά του». Τούτο σημαίνει ότι εμείς πρέπει αγωνιστούμε προκειμένου να πάψει η σημερινή πολιτική του ισχυρού ευρώ, να φύγουμε δηλαδή από τη σημερινή νομισματική πολιτική. Και παράλληλα να αλλάξει η αποστολή και η λειτουργία της ΕΚΤ, να καταργηθεί το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μην προχωρήσει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου φέτος από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εν πάση περιπτώσει, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν μας τρομάζει, το θέμα για εμάς είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση μιας αριστερής διακυβέρνησης της χώρας. Όπως άλλωστε έχουμε πει, «καμία θυσία για το ευρώ», τίποτε, σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.
Προέχει τα socia media να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι πολιτικοί
Τι θέση έχουν οι νέες τεχνολογίες στην προεκλογική εκστρατεία; Το περιβάλλον του twitter και του facebook είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας;
Νομίζω ότι τούτες οι εκλογές είναι οι πρώτες κατά τις οποίες γίνεται τόσο ευρεία χρήση των social media και είναι απολύτως λογικό. Πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής, οι προεκλογικές εκστρατείες θα προσανατολίζονται ακόμη περισσότερο στα social media. Αν παρατηρήσετε, ακόμη και τώρα η χρήση των social media μοιάζει προσανατολισμένη στην …προηγούμενη εποχή, εκείνη των …παραδοσιακών προεκλογικών εκστρατειών. Εκείνο πάντως που προέχει, κατά τη γνώμη μου, είναι η χρήση των social media να γίνεται άμεσα, από τον ίδιο τον χρήστη, αν αυτό είναι δυνατόν. Και εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχει παρέμβαση τρίτου, πρέπει να γνωστοποιείται. Π.χ., στη Γαλλία, όπου παρακολούθησα την προεκλογική εκστρατεία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν είχε δηλώσει ότι δεν τουιτάρει ο ίδιος. Παρόλα αυτά, η παρουσία του στο Τουίτερ ήταν και δυναμική και ευρηματική. Το Τουίτερ ιδίως μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην περίπτωση κοινωνικών δράσεων, πρωτοβουλιών κινητοποίησης που χρειάζονται γρήγορη συνεννόηση και συσπείρωση, διάδοση συνθημάτων, πληροφοριών, κ.α. Είναι δηλαδή εργαλείο μεγάλης αποτελεσματικότητας, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.
Τι νέο θα φέρει η παρουσία σου στη Βουλή; Σε ικανοποιεί το επίπεδο συμμετοχής των γυναικών στα κοινά;
Η προσπάθεια όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των ανέργων, ειδικά σε τούτη την κρίσιμη περίοδο, που αποδομείται κάθε, έστω κι ελάχιστη, μορφή κοινωνικού κράτους, που το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων ξεθεμελιώνονται, που η κοινωνία εξαθλιώνεται, που όλο και περισσότερα τμήματά της φτωχοποιούνται ραγδαία… Ο στόχος μας, όπως προανέφερα, δεν είναι απλά μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά να καταφέρουμε, αν μας δώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή, να σχηματίσουμε, με τη στήριξη του λαού, αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας. Για να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, για να αντιστρέψουμε τη σημερινή καταστροφή, για να προωθήσουμε μια νέα οικονομική ανασυγκρότηση, στη βάση φορολόγησης του πλούτου, κ.α.. Να δώσουμε δηλαδή ελπίδα στους πολίτες. Και να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παρουσία των γυναικών, θεωρώ ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλές πρόοδοι ακόμη. Ειδικά στα αριστερά κόμματα, πρέπει να αυξηθεί επειγόντως ο αριθμός τους, ειδικά δε των νέων γυναικών. Όχι μόνο στα έδρανα της βουλής αλλά και σε θέσεις κομματικής ευθύνης. Είναι εξόχως ενθαρρυντικό ότι στα αναπτυσσόμενα κινήματα αντίστασης, τις διάφορες πρωτοβουλίες κατά των χαρατσιών, η παρουσία των νέων γυναικών είναι έντονη…
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.