«Δεν υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων» λέει το Βερολίνο

Επικαλείται τη νέο-κατοχική συμφωνία του.. 1946!

Τη θέση πως «δεν αποτελεί πλέον θέμα» το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα υιοθετεί πιο ανοιχτά από ποτέ το Βερολίνο χωρίς να σημειωθεί ουδεμία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που παριστάνει τον…Κινέζο (για να μην πούμε τίποτα χειρότερο).    Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  πως η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αναφέροντας όμως πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Είναι φανερό ότι οι Γερμανοί έχουν αποθρασυνθεί πλήρως από την οικονομική υποτέλεια της χώρας και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το μίνι-χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα που επιβλήθηκε μετά το αίτημα Παπανδρέου για δημοψήφισμα για να διαγράψουν το παρελθόν τους και ζητήματα που εδώ και δεκαετίες αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης.

Η ελληνική κυβέρνηση απλά παραπέμπει σε παλιότερες δηλώσεις του Στ. Δήμα  ότι «το ζήτημα για αυτήν παραμένει ανοιχτό» χωρίς ωστόσο να κάνει τίποτα για αυτό.  Ούτε καν να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης όπως οφείλει για την «τιμή των όπλων».

Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει «ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική» τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.  Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού.  »Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται» τονίζει ο Μ. Γλέζος.

Απάντηση