Μας προετοιμάζουν για «μισθούς» των 150 ευρώ


«Θα φτάσουν οι μισθοί της Ελλάδας στα 150 ευρώ;», ρώτησε ο Νίκος Χουντής τον Όλι Ρεν, τον Πολ Τόμσεν και τον Γιοργκ Άσμουνσεν, τους εκπροσώπους της τρόικας. Και εκείνοι απάντησαν «πιθανότατα».

Ήταν η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που χαρακτηρίστηκε και ανάκριση της τρόικας από τους ευρωβουλευτές. Τέτοιο θράσος πάντως σε ανακρινόμενους δεν έχει ξανασυναντήσει κανείς. Πρώτον, ομολογήθηκε για μια ακόμη φορά η πλήρης αποτυχία του πρώτου Μνημονίου. Δεύτερον, προεξοφλήθηκε η αποτυχία του δεύτερου Μνημονίου. Τρίτον, σαν ήταν η χώρα προτεκτοράτο των αρχών του περασμένου αιώνα, δεχόταν συνεχείς προτροπές για πολιτική σύγκλιση και συμφωνία. Τέταρτον και μάλλον σημαντικότερο, δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι απαιτείται «νέα εσωτερική υποτίμηση» προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην ανταγωνιστικότητα. Οι μισθοί πείνας λοιπόν που καθιέρωσαν θα κατέβουν κι άλλο! Ας θυμηθούμε αυτό που κάποτε λεγόταν, ότι δηλαδή στόχος είναι ο περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο και ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πειραχτεί. Πρόκειται για ένα προαποφασισμένο σχέδιο πολιτικής επικοινωνίας των αντιλαϊκών μέτρων, που μελετημένα εφαρμόζεται σταδιακά για την αποσόβηση κοινωνικών εκρήξεων.

Από τη δήλωση του Όλι Ρεν: «Δε σημειώθηκε επαρκής πρόοδος σε πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υφίσταται το κενό ανταγωνιστικότητας και μετριέται στο μοναδιαίο κόστος της εργασίας. Το να κλείσει αυτό το κενό εντός της ευρωζώνης θα απαιτήσει μια ακόμη πιο έντονη εσωτερική υποτίμηση από την Ελλάδα και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δεύτερου προγράμματος».
Ολόκληρη η απάντηση στον Νίκο Χουντή:

Απάντηση