Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή… Εξέγερση έγκλειστων μεταναστών στο νότιο ημισφαίριο

Γι’ άλλη μια φορά ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των μεταναστών στα κέντρα κράτησης που τους στέλνει η αυστραλιανή κυβέρνηση κι επιχείρησαν την έξοδο από το στρατόπεδο.

Ένας νεκρός, ένας σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο και 76 τραυματίες (σύμφωνα με το BBC) είναι ο απολογισμός της εξόδου από το υπεράκτιο κέντρο κράτησης στο νησί Mάνους στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Oλόκληρο το χρονικό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ. Ας σημειωθεί ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, στις 9 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε εκδώσει δύο εκθέσεις στις οποίες κατήγγειλε τις φριχτές συνθήκες ζωής των παιδιών στα δύο κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, στο νησί Μάνους και στο νησί Ναούρου και εξέφραζε τις ανησυχίες της ιδίως για τα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο τρωκτικά! Με στρατόπεδο συγκέντρωσης είχε παρομοιώσει αυτό το κέντρο μια Αυστραλή νοσοκόμα, η Μάριαν Ίβανς, που είχε εργαστεί τρία χρόνια εκεί.

Η εξέγερση των κρατουμένων, που κράτησε δύο νύχτες (Κυριακή και Δευτέρα) δεν ήταν η πρώτη. Πέρυσι τον Ιούλιο είχε γίνει άλλη μια, χωρίς όμως ανθρώπινα θύματα, μόνο με υλικές ζημιές. Οι απεργίες πείνας, οι απόπειρες αυτοκτονίες, το ράψιμο των χειλιών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Δύο είναι τα κολαστήρια όπου στέλνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία, το ένα είναι το νησί Μάνους και το άλλο το νησί Ναούρου όπου επίσης οι συνθήκες είναι άθλιες.

Το 2012 η Διεθνής Αμνηστία είχε  δηλώσει ότι το επίπεδο ζωής στις σκηνές στο Ναούρου, που είναι μονίμως μουσκεμένες από την υγρασία και όπου η ζέστη στο εσωτερικό τους είναι αφόρητη, «δεν είναι κατάλληλο ούτε για ζώα»…

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν γιατί οι μετανάστες ΔΕΝ θέλουν να ζήσουν το μύθο τους στα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως προφανώς δεν θέλουν να τον ζήσουν στην εξωτική Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και αλλού.

310872-villawood

aw-Nauru-detention-centre--20121121234214329711-620x349

4519256-3x2-700x467

588024-manus-island

 

Απάντηση