Με μια τούρτα ξεχνάμε το ρατσισμό;

Mια 30χρονη μουσουλμάνα με μαντίλα, που κατάγεται από το Μπανγκλαντές, μητέρα τριών παιδιών, είναι το νέο ίνδαλμα της Βρετανίας. Πρόκειται για την Νάντια Τζαμίρ Χουσεϊν από το Λιντς, που προχθές ανακηρύχτηκε νικήτρια μιας πολύ δημοφιλούς εκπομπής ζαχαροπλαστικής του BBC2 της «Great British Bake Off» (ή GBBO). Η γαμήλια τούρτα (βλ. φωτογραφία) που ετοίμασε στον τελικό του σόου χαρακτηρίστηκε «θεϊκή»…

Το χθεσινό φινάλε ήταν η πρώτη σε θεαματικότητα εκπομπή της σεζόν, καθώς υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν 14 εκατ. τηλθεατές. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν που σε τουίτερ του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη Νάντια και το φινάλε της εκπομπής.

4235

Μπορούμε να φανταστούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει μια παρόμοια κίνηση, π.χ., για μια εκπομπή τύπου «Master Chef»; Όλοι θα λέγαμε ότι η χώρα έχει ένα σωρό προβλήματα κι αυτός βλέπει τάλεντ σόου! Προφανώς, όταν στην Ελλάδα οι υπουργοί αρχίζουν ν’ ασχολούνται με τα ριάλιτι, θα μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε την κρίση… (Βέβαια, ο Βαρουφάκης δεν θα είχε πρόβλημα όχι μόνο να στείλει συγχαρητήρια στη Νάντια αλλά και να πάρει μέρος στην εκπομπή.)

Η νίκη της Νάντιας δεν ήταν απροσδόκητη. Η γυναίκα αυτή κατέκτησε τις καρδιές των Βρετανών όχι μόνο με το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική αλλά και με τη χάρη και τη σεμνότητά της -τουλάχιστον έτσι γράφουν έγκριτες βρετανικές εφημερίδες.

Κάποιοι παρατηρούν ότι η επιτυχία της Νάντια είναι ο θρίαμβος του πολίτικαλ κορέκτ. Τη στιγμή που η Βρετανία κρατά την πιο σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες, που αρνείται να αναλάβει το μερίδιο των ευρωπαϊκών ευθυνών της, ταυτόχρονα επιβραβεύει μια πλήρως ενσωματωμένη εκπρόσωπο της ασιατικής μειονότητας αφού η Νάντια, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, είναι «πιο Βρετανίδα από τους Βρετανούς». Μπρος στο θέαμα, ο ρατσισμός υποχωρεί για να επανέλθει δριμύτερος στο στίβο της πραγματικής ζωής.

Απάντηση