Ο Ραγκούσης, η αειπάρθενος και η καιομένη βάτος

Οι δημοσιογραφικοί τίτλοι λέγεται ότι συνήθως υπερβάλλουν για να τραβήξουν την προσοχή, όμως στην προκειμένη περίπτωση οι ζωηρές βιβλικές αναφορές ανήκουν αποκλειστικά στο μεγάλο φαφλατά Ευάγγελο Βενιζέλο, στην αναφορά του χτες βράδυ στον Γιάννη Ραγκούση κατά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Όπως έκανε γνωστό με μια βαρύγδουπη επιστολή του (εδώ) ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Αναφέρει ο πρώην εκλεκτός της παρέας του Γ. Παπανδρέου: «Θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα «Λαγκάρντ «. Λίστα που αφορά στον πυρήνα της ,την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε. Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ , από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή».

Εντυπωσιάζει η μετά βδελυγμίας αποκήρυξη του «πολιτικού κατεστημένου» από έναν εκ των εκλεκτότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Η φωτογραφία που δείχνει τους σωματοφύλακες του Μνημονίου (Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος, Παπανδρέου, Ραγκούσης, Βενιζέλος) είναι πολύ πρόσφατη για να επικαλείται κανείς αλλαγή πορείας, είναι του Οκτωβρίου 2010, πριν 2 μόλις χρόνια. Ο Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να έσπευσε να αλλάξει τα χρώματα στην προσωπική του ιστοσελίδα και να τα μετατρέψει σε αποχρώσεις του γαλάζιου, όμως αμέλησε (ακόμη) να αλλάξει το εικονίδιο της σελίδας του (favicon) που παραμένει ο πράσινος ήλιος.

Η αντίδραση πάντως του Βενιζέλου στην επιστολή Ραγκούση αξίζει να τονιστεί: «Λειτουργούμε δημοκρατικά και συλλογικά. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να μετέχουν στη συλλογικότητά μας, λυπούμαστε πάρα πολύ, η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοιχτή. Εγώ δε διεκδίκησα να είμαι Αρχηγός ενός κόμματος γιατί δεν είχα τι άλλο να κάνω, το ξέρετε. Από καθήκον πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών, από καθήκον είμαι εδώ, αλλά θα σταθώ εδώ μαζί με τους φίλους μου, συντρόφους μου και συναδέλφους μου της παράταξης, όλοι ενωμένοι μία γροθιά και θα αντιμετωπίσουμε τη συντονισμένη επίθεση η οποία αφορά τους θεσμούς, την παράταξη, τη χώρα. Και εάν κάποιοι βιάζονται να βρουν την αφορμή ή την ευκαιρία τώρα που έχουμε μία ένταση, να πουν «εγώ δεν είμαι ΠΑΣΟΚ, εγώ φεύγω, δεν έχω σχέση με το κατεστημένο της μεταπολίτευσης».

Μετά από το κρεσέντο αυτοθυσίας, ρωτάει ο Γ. Πρετεντέρης αν το λέει για τον Γ. Ραγκούση και απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Το λέω για όσους νομίζουν ότι μπορούν να εξαγνιστούν διότι είναι αειπάρθενοι. Εμείς δεν είμαστε αειπάρθενοι, εμείς είμαστε η καιομένη βάτος της χώρας».

Οι σχετικές δηλώσεις στο 10.40′ του βίντεο


 

Απάντηση