Στον Καιάδα και η «Ραδιοτηλεόραση»

Mε περιφρόνηση μίλησε την περασμένη Τρίτη ο Σίμος Κεδίκογλου για τη «Ραδιοτηλεόραση», το περιοδικό που εκδίδεται από την ΕΡΤ και που το τελευταίο (και ας ελπίσουμε όχι «συλλεκτικό») τεύχος του κυκλοφόρησε στα περίπτερα την Πέμπτη. «Είναι ένα περιοδικό που δεν το διαβάζει κανείς», είπε χαρακτηριστικά, αν και η «Ρ/Τ» πουλά πάνω από 11.000 τεύχη την εβδομάδα, αριθμός μικρός αλλά όχι αμελητέος. Η «Ρ/Τ» είναι ένα χρηστικό και όχι εμπορικό περιοδικό, ιδιαίτερα πολύτιμο για όσους αγαπούν το ραδιόφωνο αφού έχει το πληρέστερο πρόγραμμα όλων των ραδιοφωνικών σταθμών -ενώ το πρόγραμμα των καναλιών το βρίσκει κανείς εύκολα και αλλού. Για να καταλάβουμε την αξία της «Ρ/Τ», αρκεί να τη συγκρίνουμε με τα άλλα παρόμοια περιοδικά.

Στα 6 από τα 13 από τα τηλεοπτικά περιοδικά που κυκλοφορούν, το εξώφυλλο είναι αφιερωμένο στα τουρκικά σίριαλ. Εδώ οι τίτλοι είναι: «Fatmagul: Ο τραγικός θάνατος του Μουσταφά!», «Ο γάμος της Φατμαγκιούλ βάφεται στο αίμα», «Σκοτώνει γιους και εγγόνια ο σουλτάνος» (δηλ. ο Σουλεϊμάν), «Τέλος η Χιουρέμ. Ποια θα είναι η αντικαταστάτρια», «Απάγουν τον μικρό Ναζίφ», «Ο θησαυρός του Ιμπραήμ φέρνει πόλεμο στο παλάτι». Σε άλλα εξώφυλλα δεσπόζουν φωτογραφίες της Ελένης Μενεγάκη, της Ζέτα Μακρυπούλια και άλλων τηλεστάρ. Μόνο ένα περιοδικό έχουν στο εξώφυλλο τους φωτογραφίες από ελληνικές σειρές, ενώ λιγότερο ξεκούδουνο εμφανίζεται το εξώφυλλο του Τηλεθεατή.

To εξώφυλλο της Ραδιοτηλεόρασης είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που δίνει μια δισέλιδη συνέντευξη στο περιοδικό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων του στο τραγούδι. Στο εξώφυλλο υπάρχουν δύο μικρότερες φωτογραφίες που παραπέμπουν σε συνεντεύξεις της Σαββίνας Γιαννάτου των δύο νέων Ελληνίδων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν στην ταινία Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη. Στο τεύχος υπάρχει ένα τρισέλιδο αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή τη 19η επέτειο του θανάτου του.

(Επί τη ευκαιρία: Ο Β. Παπακωνσταντίνου πήγε από την πρώτη μέρα στην κατάληψη της ΕΡΤ και από το μικρόφωνο κάλεσε το λαό να δείξει «αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ανυπακοή.)

Με άλλα λόγια, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να συγκρίνουμε την κυκλοφορία της Ραδιοτηλεόρασης με εκείνη των άλλων τηλεοπτικών εντύπων. Είναι πράγματα ανόμοια. Η «Ρ/Τ» δεν είναι ούτε κουλτουριάρικο ούτε κουτσομπολίστικο, αλλά ούτε και τσαχπίνικο περιοδικό. Δεν ασχολείται με το gossip που δίνει τον τόνο σχεδόν σε όλα τα άλλα περιοδικά. Θα μπορούσε να ήταν πιο μοντέρνα και μαχητική. Δεν είναι ένα μάχιμο περιοδικό γνώμης, όμως είναι όμως ένα αξιοπρεπές έντυπο που κάνει τη δουλειά του, δηλαδή κυρίως ενημερώνει για τα τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό πρόγραμμα και όχι για τα τσόκαρα και τα ξέκωλα της σόου μπιζ ή για τις εξελίξεις στα τουρκιά σίριαλ. Επίσης είναι το μοναδικό περιοδικό που δίνει επαρκείς πληροφορίες για τα ντοκιμαντέρ που προβάλλει η ΕΡΤ, αλλά και για τις κινηματογραφικές ταινίες κάθε εβδομάδας. Επομένως, ο ισχυρισμός του Κεδίκογλου ότι «κανείς δεν τη διαβάζει», τον οποίο επανέλαβαν αμάσητο γνωστοί αρθρογράφοι, όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά κλείνει φιλικά το μάτι στην ξέκωλη δημοσιογραφία. Δείξτε μπούτι-στήθος-κώλο, βάλτε κουτσομπολιό, προβάλετε τις σαπουνόπερες και τους τηλεστάρ για να πουλήσετε!

Φυσικά, αν δεν υπάρχει ΕΡΤ, δεν έχει νόημα η συνέχιση της έκδοσης της «Ρ/Τ» με τη σημερινή της μορφή. Όσο για το νέο περιοδικό της ΝΕΡΙΤ, εφόσον αυτό υπάρξει, μπορεί να φιλοξενεί φωτορομάντζα με τη ζωή του Σίμου Κεδίκογλου, σελίδες βιβλίου με τον Άδωνη Γεωργιάδη, μουσικής με τη σύζυγο του κ. Γεωργιάδη, συμβουλές του Αιμίλιου Λιάτσου για την ερευνητική δημοσιογραφία (clubbing, Μύκονος, Αράχωβα), αφιερώματα στη νέα γενιά χημικών και δακρυγόνων κ.λπ.

ImageGen-6.ashx
ImageGen-3.ashx
ImageGen.ashx
ImageGen-4.ashx

Απάντηση