Ήτανε ξυπόλητος και μάζευε ραδίκια
Πρόστιμο 75 δολαρίων πλήρωσε ένας ελληνικής καταγωγής συνταξιούχος επειδή μάζευε χόρτα στο Σικάγο, όπως αναφέρεται στο in.gr που αλίευσε την είδηση από το USAGreekReporter.com.
Ο Τζον Τάρης, 75 ετών, έκανε αυτό που κάνουν πολλοί στην Ελλάδα: μάζευε άγρια ραδίκια στην εξοχή. Βρισκόταν όμως στο Σικάγο, και η δασική υπηρεσία του επέβαλε πρόστιμο 75 δολαρίων για περιβαλλοντική βλάβη.
Ο ελληνοαμερικανός Τάρης ζει με τη σύζυγό του αρκούμενος σε μια «πενιχρή» σύνταξη των 1.500 δολαρίων το μήνα, όπως αναφέρεται. Μαζεύει λοιπόν χόρτα όχι από χόμπι, αλλά για λόγους επιβίωσης. (Ας σημειωθεί ότι τα 1.500 δολάρια στην Αμερική σημαίνουν ότι ζεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.)
Αυτό όμως δεν συγκίνησε τη δασική υπηρεσία της κομητείας Κουκ απαγορεύει τη «συλλογή τροφής» από τη φύση. Το μάζεμα χόρτων «είναι μια μη βιώσιμη πρακτική, ειδικά αν γίνεται για εμπορικούς σκοπούς», εξήγησε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Να λοιπόν που στον 21ο αιώνα επιστρέφουμε στην εποχή που οι άνθρωποι ήταν «κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες», πριν δηλαδή γίνουν αγρότες με μόνιμο τόπο εγκατάστασης. Στην Ελλάδα το μάζεμα των χόρτων επιτρέπεται, γι’ αυτό σε πολλούς υπαίθριους χώρους βλέπουμε άντρες και γυναίκες με το μαχαιράκι τους να ψάχνουν για ραδίκια και ζοχούς. Οι μουριές είναι επίσης περιζήτητες τον Ιούνιο, ενώ όλο το χειμώνα βλέπουμε ανθρώπους, με πτυσσόμενες σκάλες, να μαζεύουν ελιές από λιόδεντρα του πεζοδρομίου. Το χειμώνα, με τις βροχές, όταν φουσκώνει ο Κηφισός, μπορεί να δούμε στη γέφυρα της Εθνάρχου Μακαρίου, Έλληνες και αλλοδαπούς να ψαρεύουν με καλάμι στο πιο βρώμικο και μολυσμένο ποτάμι της Αττικής. Δεν ψαρεύουν ψάρια του γλυκού νερού αλλά του αλμυρού. Και μάλλον δεν ψαρεύουν από χόμπι, αλλά από ανάγκη αφού περιμένουν με τις ώρες ανασαίνοντας τη δυσωδία των καφετιών νερών. Ψάρια του Σαρωνικού ανεβαίνουν από τις εκβολές του ποταμού και φτάνουν μέχρι τη γέφυρα… Και όταν το ψάρι τσιμπάει, μπορούμε να μιλάμε για success story.