«Αθώος» ο ρατσιστής δολοφόνος του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν

 Σάλο και οργή προκαλεί η απόφαση της αθώωσης για όλες τις κατηγορίες από το δικαστήριο του Τζορτζ Ζίμερμαν αυτόκλητου ένοπλου «προστάτη γειτονιάς» στη Φλόριντα που το 2012 πυροβόλησε και σκότωσε απρόκλητα τον άοπλο μαύρο έφηβο  Τρέιβον Μάρτιν τον οποίο θεώρησε ύποπτο εξαιτίας της εμφάνισης του.

Η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής με το πλήθος να φωνάζει οργισμένο ότι «χωρίς δικαιοσύνη δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ειρήνη» και ένα  κύμα αντιδράσεων στα social media, με τους χρήστες να τονίζουν το ρατσιστικό και ταξικό χαρακτήρα της δολοφονίας αλλά και της δικαστικής απόφασης. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2012 ο 17χρονος Τρέιβον Μάρτιν πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στο Σάνφορντ, αφού είχε αγοράσει αναψυκτικό και καραμέλες, από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, ένοπλο «εθελοντή» φύλακα που περιπολούσε στους δρόμους μαζί με άλλους «αγανακτισμένους πολίτες». Ο Ζίμερμαν επικαλέσθηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας παρότι το θύμα δεν ήταν οπλισμένο.

Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που ανάγκασε τον διευθυντή της αστυνομίας του Σάνφορντ και τον αρχικά διορισμένο εισαγγελέα να παραιτηθούν από την έρευνα. Το θέμα παρέμεινε για μήνες στο προσκήνιο καθώς οι γονείς του νεκρού παιδιού οργάνωσαν μέσω του ίντερνετ εκστρατεία ζητώντας την άσκηση δίωξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, τον νόμο «Stand your Ground» περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.

Το ρατσιστικό έγκλημα πήρε τόσο έκταση που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πήρε θέση για το θέμα δηλώνοντας: «Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον Μάρτιν».   Όπως αποδείχτηκε ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό.

 

«ΝO justice, NO peace» φωνάζουν εξοργισμένοι οι διαδηλωτές

 

 

 

revcom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Φανταστείτε αν ο Τρέιβον Μάρτιν (το θύμα) είχε όπλο, έπαιρνε από πίσω έναν άοπλο Ζίμερμαν και τον πυροβολούσε μέχρι θανάτου… ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ;» σχολιάζει στο τουίτερ την εξοργιστική δικαστική απόφαση ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ

 

Απάντηση