O νεοφιλελεύθερος Μίχας για τον «αντιμνημονιακό» Πούτιν

 Την άμεση χρεωκοπία της Ελλάδας και την σύγκρουση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητούν κάποιοι στα κυβερνητικά κλιμάκια της Ρωσίας. Αυτό προκύπτει από  άρθρο πού δημοσιεύεται στον  ιστότοπο «Η Ρωσσία Tωρα » της μεγάλης κρατικής εφημερίδας  «Ρωσίσκαγια Γκαζέτα», η οποία εκφράζει την επίσημη γραμμή της ρωσικής κυβέρνησης.

Στο άρθρο με τίτλο «Μοναδική ελπίδα για τους Έλληνες να ανακοινώσουν χρεοκοπία» προτείνεται μεταξύ άλλων η χρεoκοπία της Ελλάδας και η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα η κυβέρνηση Παπαδήμου χαρακτηρίζεται ξενόφερτη και στερούμενης  νομιμότητας.

Στο άρθρο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων:

Ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ξενόφερτη και παράνομη: «Η ΕΕ» αναφέρει το κείμενο «εγκαταλείποντας όλες τις δημοκρατικές της αρχές, τοποθέτησε στην Ελλάδα μια αμφιλεγόμενη από νομική άποψη κυβέρνηση. Γεγονός που οδήγησε σε μια πολύ σκληρή κοινωνική σύγκρουση, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ενταθεί».

Ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι θέμα άμεσο: «Η κατάσταση απλά θα γίνει εκρηκτική, η Ελλάδα εντελώς απρόσμενα (για το ευρύ κοινό φυσικά) θα ανακοινώσει τη χρεoκοπία της και όλη η ευθύνη θα βαρύνει τους ηγέτες της.»

Ότι οι Έλληνες θα πρέπει να εξεγερθούν να διώξουν την κυβέρνηση και να κάνουν στάση πληρωμών: «Η μοναδική ελπίδα για τους Έλληνες» αναφέρει το άρθρο «είναι να αποτινάξουν την κυβέρνηση που τους έχει επιβληθεί από την ΕΕ και να ανακοινώσουν χρεoκοπία».

Αυτό το οποίο καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ρωσικό άρθρο είναι ότι αναπαράγει με εκπληκτική πιστότητα τα επιχειρήματα και τους αφορισμούς του  ντόπιου φαιοκόκκινου «αντιμνημονιακού» μετώπου: Ότι δηλαδή η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι υποστηρικτές της είναι προδότες, ότι ο ξένος δανεισμός έχει ως μοναδικό στόχο να στηρίξει τις τράπεζες  και τέλος ότι η λύση είναι η ανταρσία  και η άρνηση πληρωμής του «επαχθούς» χρέους.

Όμως οι ομοιότητες μεταξύ των ντόπιων «αντιμνημονιακών» και των ρώσων συμμάχων (καθοδηγητών;) δεν σταματάει εδώ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο ρωσικό άρθρο-οπως ακριβώς και στις αναλύσεις των εγχώριων «αντιμνημονιακών»- απουσιάζει κάθε αναφορά στα αίτια στα οποία, για τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, οφείλεται η οικονομική κρίση της χώρας: H διαφθορά του δημόσιου τομέα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο αντιπαραγωγικό κράτος, η φοροδιαφυγή, η έλλειψη ανταγωνισμού, το πελατειακό σύστημα κλπ.

Με άλλα λόγια τόσο από την ανάλυση της ρωσικής πλευράς όσο και από την ανάλυση ων ντόπιων αντιμνημονιακών αποσιωπάται κάθε αναφορά σε ενδογενείς παράγοντες που διαμόρφωσαν την κρίση. Αντίθετα και από τις δύο πλευρές η κρίση παρουσιάζεται ως το αποτέλεσμα μιας πολιτικής την οποία επέβαλλαν οι «ξένοι» -δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ-στην Ελλάδα. Η κρίση δηλαδή εμφανίζεται ως ένα πρόβλημα «εθνικής κυριαρχίας» και όχι ως ένα πρόβλημα «κακοδιαχείρισης» της οικονομίας της χώρας.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και μία άλλη ομοιότητα: Ότι τόσο από τις ρωσικές προτάσεις όσο και από τις ντόπιες «αντιμνημονιακές» προτάσεις εξόδου από την κρίση απουσιάζει κάθε αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα η λύση σε αμφότερες τις αναλύσεις είναι η χρεοκοπία και η σύγκρουση με την Δύση.

Είναι προφανές ότι η ρωσική ανάλυση στοχεύει στην αποδυνάμωση της επιρροής της ΕΕ στην χώρα και  οπωσδήποτε συνάδει με τις ευρύτερες γεωστρατηγικές και ενεργειακές στοχεύσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αυτό το οποίο δεν είναι όμως προφανές είναι αν οι ντόπιες αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν καταλάβει ότι αποτελούν-ηθελημένα η άθελα-κεντρικά πιόνια στην προώθηση αυτής της στρατηγικής

 

Αναδημοσίευση του Τάκη Μίχα από το protagon.gr

Απάντηση