Δημοσκόπηση Καθημερινής: Πολιτικό βαμπίρ το ΠΑΣΟΚ με 15,5%

Τρίτο κόμμα ο ΣΥΝ, ψηλά το ΚΚΕ, 1% ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δύει το φαινόμενο Καρατζαφέρη σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της της Public Issue που θα δημοσιευτεί στην Καθημερινή της Κυριακής. Το μνημονιακό κόμμα φαίνεται ότι δεν θα επιβιώσει από τις απανωτές κωλοτούμπες και συγκεντρώνει μόλις 2% με πτωτική τάση. Οι ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 8,5% από 6 εκφράζουν πιο αυθεντικά πλέον τον ψευδεπίγραφο αντιμνημονιακό πατριωτισμό ενώ η πέμπτη φάλαγγα της Χρυσής Αυγής εκφράζει πιο πιστά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό (εκτοξεύεται στο 5%).

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο στην εκτίμηση της Public Issue είναι το φούσκωμα των δημοσκοπικών ποσοστών του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ με 15,5%.  Πρώτο κόμμα σε χαμηλή πτήση παραμένει η ΝΔ με 22,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12%. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν δεύτερο με 15,5%. Οι Οικολόγοι βρίσκονται στο όριο του 3%.  H ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει στο 1% στη συγκεκριμένη έρευνα,

Βρίσκουμε  υπερβολική την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μόνο και μόνο γιατί άλλαξε αρχηγό.   Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε εύστοχα αποκαλέσει τις δημοσκοπήσεις ως τα «F-16» του συστήματος.  Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι «στημένες», όσοι έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες γνωρίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να επηρεάσεις το αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιθυμείς.  Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να δείχνουν υπαρκτές τάσεις.

Απάντηση