Σουηδία: Η Ελλάδα θα πτωχεύσει ότι και να κάνει

 «Μετά από 10 χρόνια λιτότητας ακόμα δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος»

 

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την πτώχευση της Ελλάδας η σουηδική κυβέρνηση ακόμα και αν επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου  καθώς θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο. Οι Σουηδοί λένε με ευγενικό τρόπο λένε το προφανές ότι όσα κουρέματα και αν γίνουν, όσα δάνεια και αν πάρει η Ελλάδα είναι αδύνατον να βρεθεί σε σημείο ώστε να μπορέσει να έχει «πλεονάσματα». Σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις Σαμαρά και των συμβούλων του από το 2013 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα και οι «ενάρετοι κύκλοι ανάκαμψης-ανάπτυξης» θα νικήσουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.  Τώρα οι νέες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους μιλάνε για μείωση του «διαρθρωτικού» και όχι του ονομαστικού ελλείμματος με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016.

 

 

Η Ελλάδα πιθανότατα θα κηρυχθεί σε πτώχευση παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ. «Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε ένα είδος στάσης πληρωμών στην Ελλάδα», ανέφερε στο σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR.

 

«Δεδομένου του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά την πτώχευση του Κράτους», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση επαναδιαπραγματευθεί τους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα την οικονομική του υποστήριξη, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ σε δέκα χρόνια, μία «σπανίως βιώσιμη κατάσταση, όταν έχουμε τόσο χαμηλές προβλέψεις ανάπτυξης, όσο στην Ελλάδα».

 

Μία πτώχευση της Ελλάδας μπορεί να σημάνει την έξοδο από την ευρωζώνη, γεγονός για το οποίο ωστόσο ο Αντερς Μποργκ εμφανίζεται «περισσότερο αβέβαιος».

One thought on “Σουηδία: Η Ελλάδα θα πτωχεύσει ότι και να κάνει

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: