Παραίτηση Ψυχάρη: ένας…. ρομαντικός λιγότερος

Και τώρα που ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης παραιτήθηκε, ποιος έμεινε να παλέψει για τη μεταφορά της Βουλής μακριά από την πλατεία Συντάγματος;

Άφωνο είχε αφήσει το πανελλήνιο ο βουλευτής Αν. Ψυχάρης όταν το 2012 είχε ζητήσει τη μετεγκατάσταση της Βουλής, του υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργικού γραφείου (Μέγαρο Μαξίμου) στην… παραλιακή, ώστε να μην καταλήγουν οι πορείες στην πλατεία Συντάγματος. Έτσι, είχε πει, «το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα αναγεννηθεί και τα μάρμαρα που στρώνονται δεν θα σπάνε κάθε λίγο για να μετατραπούν σε πυρομαχικά».

Δυστυχώς, μέσα στα περίπου δυόμισι χρόνια που πέρασαν από τότε, ο κ. Ψυχάρης δεν βρήκε από το πολιτικό σύστημα τη συμπαράσταση που περίμενε. Ένας από τους δυο μας πρέπει να φύγει, φαίνεται ότι είπε. Η Βουλή δεν έφυγε (από την πλατεία) κι έτσι έφυγε ο Ανδρέας. Τόσο απλά. (Μεταξύ μας, ούτε ο κ. Ψυχάρης συνέχισε με την ίδια θέρμη τον δίκαιο αγώνα που είχε τότε σαλπίσει. Αντί να αγωνιστεί για την ασφάλεια των μαρμάρων, έγινε γνωστός για την αντικαπνιστική του εκστρατεία στο χώρο της Βουλής.)
Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του δεν είναι διόλου πειστική. «Θαμπώνει», λέει, «όλο και περισσότερο καιρό η εικόνα του πολιτικού συστήματος». (Η δική μας ζωή να δείτε πώς θαμπώνει, κύριε Ψυχάρη.)

Δεν τον εκφράζει το παρόν πολιτικό σύστημα τον κ. Ψυχάρη, γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση, δεν συνεννογιούνται τα πολιτικά στελέχη στα οποία νόμιζε ότι στην ομάδα τους κι αυτός εντασσόταν.

Ένας τρόπος για να πει κανείς ψέματα ή για ν’ αποκρύψει την αλήθεια είναι να την πνίξει μέσα σε μια σούπα γενικότητας, όπως είναι η ανακοίνωση του Ψυχάρη. «Είμαι απλά ρομαντικός», διαπίστωσε ύστερα από δυόμισι χρόνια βουλευτής. Και ρομαντικός και μετριόφρων.
Δεν θα κλάψει ο ελληνικός λαός που στερήθηκε έναν ρομαντικό του διαμετρήματος του Αν. Ψυχάρη. Και όχι μόνο ρομαντικό, αλλά κι αντισυστημικό, αφού κοτζάμ σύστημα δεν μπόρεσε να τον αφομοιώσει.

Οργιάζουν οι φήμες και οι εικασίες για την παραίτηση Ψυχάρη. Μήπως τον μάτιασαν; Μήπως τον ψέκασαν; Μήπως ο ΔΟΛ στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση; (όπως με το σημερινό εξώφυλλο) Μήπως ακόμα και τα ποντίκια-βαθμοφόροι εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει;
Σώα και αβλαβή είναι τα τελευταία δύο χρόνια τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος.

Απάντηση