Γιε μου, εσύ τον άκουσες τον ΔΟΛιο σου πατέρα!
Τιμές (μελλοντικού) αρχηγού κράτους αποδίδει το «Βήμα» και όλο το σύστημα στον υποψήφιο της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.
Γροθιά στο νεποτισμό, την αναξιοκρατία και τη διαπλοκή η φωνή του Ανδρέα!
«Γιέ μου δεν τον άκουσες τον δόλιο σου πατέρα» λέει το ομότιτλο τραγούδι του Σταμάτη Κόκκοτα, αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να το πει κανείς για τον Ανδρέα Ψυχάρη που δείχνει να ακούει τη συμβουλή του ΔΟΛιου του πατέρα και ας χωρίσανε οι δρόμοι τους για λίγο, ο ένας με τη ΝΔ και ο άλλος πάντα κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
H είδηση δεν είναι που στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα Βήμα συγκαταλέγει στα πρώτα της θέματα την προεκλογική συγκέντρωση του Ψυχάρη τζούνιορ στο Μέγαρο Μουσικής (πού αλλού;) με τον σεμνότατο τίτλο «Μήνυμα νίκης από τον Ανδρέα Ψυχάρη» ενώ στο ρεπορτάζ παρατίθενται εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του υποψηφίου. Η είδηση -αν και δεν θα έπρεπε να μας κάνει έκπληξη- είναι ότι το Μέγαρο ήταν σχεδόν κατάμεστο ενώ υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι. Το ρεπορτάζ θυμίζει αμυδρά την περιγραφή στο βιβλίο «Ο Νονός» που ο Μάικλ Κορλεόνε κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως αρχηγός της φαμίλιας και όλες οι παλιές επαφές και οι φίλοι σπεύδουν να υποβάλουν τα σέβη τους, να του φιλήσουν το χέρι, να τον αποκαλέσουν Ντον. «Γίνε φίλος μου και οι φίλοι μου θα γίνουν και δικοί σου φίλοι» ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα της στέψης του γιου του Βίτο Κορλεόνε.
Στήριξη στον Ανδρέα Ψυχάρη απέδωσαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, ο παλαίμαχος πολιτικός και πρώην υπουργός Ι. Βαρβιτσιώτη (που σαν πατέρας καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι το παιδί να πετάξει μόνο του με ένα βαρύ όνομα), οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Ι. Βαληνάκη, ο στενός συνεργάτης του τέως Πρωθυπουργού, Ευ. Αντώναρου, ο πρώην υφυπουργός του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδη και άλλων πολλών. Ο Ανδρέας Ψυχάρης σημείωσε, εν μέσω εκκωφαντικών χειροκροτημάτων, ότι επέλεξε το δύσκολο δρόμο να αφήσει την καριέρα του, να παλέψει με τον χρόνο, να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία του κόσμου για την πολιτική και τους πολιτικούς.
Ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Το ίδιο και η ιδεολογική συγγένεια, αφού ο πρώην χρυσός νεολαίος της τσεκουράτης ακροδεξιάς, ο Μάκης Βορίδης, προλόγισε τον νέο πολιτικό αστέρα και ύμνησε τη φιλοπατρία του. Παρόντες ήταν πολλοί από την παλιά και νέα φρουρά της ΝΔ, από τον Ι. Βαρβιτσιώτη μέχρι τον Αδωνη Γεωργιάδη.
«Βλέπω τους Αθηναίους να φοβούνται να βγουν έναν περίπατο γύρω από το σπίτι τους. Η Αθήνα μας χάλασε… Η ζωή μας χειροτέρεψε… Γι’ αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική», είπε ο Ψυχάρης. (Και πού να δεις οι πολιτικοί των συγκροτημάτων πώς φοβούνται να βγουν από τα σπίτια και τις λιμουζίνες τους…)
Αίμα έφτυσε το παιδί για να πείσει όσους τον έβλεπαν «απλά ως γιο του Σταύρου Ψυχάρη και όχι ως τον Ανδρέα Ψυχάρη». Και πράγματι, μόνο ένας κακόπιστος που θα διαβάσει αυτό το γενναιόδωρο αυτό άρθρο του «Βήματος» θα δει τον Ανδρέα ως γιο του Σταύρου. Αν όμως αφιερώνονται 600 λέξεις για κάποιον που κατεβαίνει πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο, πόσες πρέπει να αφιερωθούν για τα στελέχη των κομμάτων εξουσίας;
Για πολλοστή φορά το «Βήμα» φιλοξενεί την πρόταση του Α. Ψυχάρη περί μεταφοράς της Βουλής στα περίχωρα της Αθήνας, ώστε να πάψουν οι πορείες και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης «που τη μαραζώνουν οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά». Δεν διευκρίνισε όμως τη διαφορά ανάμεσα στον πολιτιστικό και τον πολιτισμικό μαρασμό.
Περιμένουμε τον εμπλουτισμό του αποκεντρωτικού οράματος του Ψυχάρη με την πρόταση για απαγόρευση των αυτοκτονιών στο Σύνταγμα. Αντί να αυτοπυροβολούνται με φόντο το κτίριο της Βουλής και να σοκάρουν τους αθώους τουρίστες των ακριβών ξενοδοχείων, οι επίδοξοι αυτόχειρες θα μπορούν να πνίγονται στον Αργοσαρωνικό, εφόσον η Βουλή μεταφερθεί στην παραλία. Επίσης θα μπορούν ελεύθερα να γκρεμοτσακίζονται από κάποιο νταμάρι, εφόσον η Βουλή πάει στου Μαρκόπουλου. Και, όπως έχει ειπωθεί, ο νέος χώρος συνεδριάσεων της Βουλής θα διαθέτει μαρίνα και ελικοδρόμιο για την άνετη αναχώρηση όσων πολιτικών επιθυμούν να διαφύγουν είτε δι’ αέρος είτε διά θαλάσσης.
Δεν ξέρουμε ποια ήταν η μουσική επένδυση της εκδήλωσης, μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι μάλλον ΔΕΝ ακούστηκαν τραγούδια όπως “Του πατέρα η συμβουλή”
ή “Εγώ με την αξία μου”. Μέγαρο και Καζαντζίδης και Ψυχάρης δεν συνδυάζονται.