Playstation 4 και το τέλος της παιχνιδοκονσόλας
Η Sony παρουσίασε το νέο της σούπερ μηχάνημα χωρίς να το δείξει! Άλλη μια πρωτοτυπία.
Τη νέα της πανίσχυρη παιχνιδομηχανή Playstation 4 παρουσίασε επισήμως χθες το βράδυ η Sony σε ένα φαντασμαγορικό σόου με ζωντανή αναμετάδοση με εκατοντάδες ιστοσελίδες γονατίζοντας τις σελίδες live streaming από τον αριθμό των επισκεπτών.
Αυτό δεν σημαίνει και πολλά όμως. Για χρόνια το brand name Playstation ήταν συνώνυμο της παιχνιδοκονσόλας με πολλούς στην Ελλάδα και αλλού να λένε απλά playstation όταν θέλουν να μιλήσουν για ένα μηχάνημα που συνδέεται με την τηλεόραση και παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια (βλέπε παλιά ανέκδοτα με τον Καραμανλή).
Σήμερα κυριαρχεί το εξής παράδοξο. Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι η πρώτη βιομηχανία της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Έχει ξεπεράσει σε εισπράξεις τη μουσική και τις ταινίες παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες παραμένουν πιο δημοφιλείς και κοινωνικά αποδεκτές σε μεγαλύτερο και ευρύτερο πλήθος του πληθυσμού. Ένα βιντεοπαιχνίδι ακριβού προϋπολογισμού όπως η σειρά Call of Duty μπορεί να κοστίσει μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή του (!!) αλλά πρόκειται για χρήματα που ο τίτλος θα φέρει πίσω αυτό το ποσό μέσα σε μια βδομάδα καθώς πρόκειται για την πιο δημοφιλή σειρά και η τιμή της είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από μια κινηματογραφική ταινία.. Η πρεμιέρα ενός video game ξεπερνάει την αντίστοιχη των δημοφιλέστερων ταινιών σε καθαρές εισπράξεις με μεγάλη διαφορά.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο τζίρος μεγαλώνει και τα παιχνίδια γίνονται πιο mainstream και αποδεκτά με τη σταδιακή γήρανση και του κοινού που μεγάλωσε με παρόμοιες συσκευές (είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλίκίας των gamers ξεπρνά τα 30 σύμφωνα με έρευνες), ο αριθμός των περιστασιακών χρηστών μεγαλώνει και των «σκληροπυρηνικών» μειώνεται διαρκώς. Το Playstation απευθύνεται στη δεύτερη κατηγορία. Όμως οι συσκευές της Apple όπως τα ipad, iphone και itouch βρίσκονται στα χέρια 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, περισσότερους δηλαδή από όσους έχουν Wii, Xbox360 playstation 3. Η μέση 16χρονη μπορεί να παίζει το Angry Birds στο κινητό της δωρεάν ή πληρώνοντας 1 ευρώ, να παίζει παιχνίδια στο facebook αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσει ένα μηχάνημα μόνο για παιχνίδια ή να ξοδέψει..60 ευρώ για ένα από αυτά.
Αυτά τα εμπόδια είχε να αντιμετωπίσει η Sony προσθέτοντας ένα σωρό νέες τεχνολογίες όπως προσθέτοντας στο χειριστήριο ένα κουμπί που θα επιτρέπει όχι μόνο τον διαμοιρασμό στο ίντερνετ του παιχνιδιού που παίζεις στο Playstation 4 αλλά και ζωντανή μετάδοση βίντεο από τις ηλεκτρονικές σου περιπέτειες στο facebook επιτρέποντας μάλιστα στους φίλους σου που κατέχουν
την ίδια συσκευή να πάρουν τη θέση σου στο χειρισμό οποιαδήποτε στιγμή.
Ακόμα η Sony βασίζει πολλά στο διαδικτυακό streaming παιχνιδιών π.χ στην φορητή κονσόλα PS Vita (που έχει αποτελέσει μια μεγάλη ήττα για την εταιρεία). Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι η Sony για πρώτη φορά επιτρέπει να παίζεις παιχνίδια των οποίων τα γραφικά δεν θα τα χειρίζεται το δικό σου μηχάνημα αλλά απομακρυσμένοι σέρβερς. Αν αυτό θα έχει σαν συνέπεια διαρκή κολλήματα λόγω χαμηλών ταχυτήτων μένει να φανεί στην πράξη. Αν και η ποιότητα της εικόνας και η ταχύτητα από το ζωντανό event της Sony δεν δημιουργούν αισιοδοξία.
O πολυεθνικός κολοσσός Sony (όχι μόνο το τμήμα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που είναι υπεύθυνο για το PS4) αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι τηλεοράσεις της αντιμετωπίζουν απίστευτο ανταγωνισμό και το ποσοστό κέρδους διαρκώς μειώνεται, κανείς δεν αγοράζει πια …Walkman ή αυτόνομες συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, τα κινητά της βλέπουν την πλάτη της Samsung, της Apple, της Nokia και της …LG.
Φυσικά παρά το γεγονός ότι λογιστικά η χρεοκοπία είναι κοντά, το όνομα της στην αγορά παραμένει τόσο ισχυρό που έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί και να αυξάνει διαρκώς το μετοχικό της κεφάλαιο. Για τώρα. Αν ωστόσο το Playstation 4 βουλιάξει (όπως το PS Vita) αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση.
Στην παρουσίαση δεν ειπώθηκε τίποτα για ημερομηνία κυκλοφορίας, τιμή, μοντέλα κλπ.
Μερικές από τις πρώτες πληροφορίες που γνωστοποίησε η Sony στην παρουσίαση για το PlayStation 4
Επεξεργαστής που στηρίζεται στην x86 αρχιτεκτονική
8GB GDDR5 μνήμη
DualShock 4
Δεύτερος επεξεργαστής που αναλαμβάνει άλλες εργασίες όπως downloads, ανέβασμα βίντεο και browsing όσο εσείς παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι
Χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
