Μια εύγλωττη αποσιώπηση

«Με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χριστιανική Δημοκρατία, ΚΕΕΡΦΑ κ.ά. και πλήθος συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων», γράφει ο Ριζοσπάστης. Όχι όμως ο σημερινός, αλλά το φύλλο της 15ης Σεπτεμβρίου 2013. Και δεν εννοεί την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών της παράταξης Αριστερή Ενότητας έξω από το πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη και τις περίπου 50 προσαγωγές. Εννοεί την επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του συνεργείου της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που έκανε αφισοκόλληση στο Πέραμα τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου για το φεστιβάλ της ΚΝΕ-«Οδηγητή».

Τότε καμιά τριανταριά φασιστοειδή επιτέθηκαν με σιδερολοστούς και αιχμηρά αντικείμενα ενάντια στους κομμουνιστές, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου του Πειραιά κι έστειλαν στο νοσοκομείο 9 απ’ αυτούς. Σωστά ο πολιτικός κόσμος (πλην Νέας Δημοκρατίας) και οι μαζικοί φορείς καταδίκασαν αυτή την επίθεση, την οποία λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο περιστατικών, τουλάχιστον ως προς την ένταση καθώς στη μια περίπτωση έχουμε μια δολοφονικής κλίμακας επίθεση από οπλισμένους παρακρατικούς τραμπούκους και την Πέμπτη μια επίδειξη καταστολής και αυταρχισμού του επίσημου κράτους απέναντι σε μια μικρή ειρηνική διαμαρτυρία. Ωστόσο και τα δύο περιστατικά αποτελούν χτύπημα κατά των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών και αγώνων ανεξάρτητα σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκουν τα θύματα/διαδηλωτές.

Θα περίμενε κανείς ότι και σήμερα, μετά τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας ενάντια σε 20χρονα παιδιά, όλα τα αριστερά κόμματα θα ύψωναν αν όχι κάποια φωνή διαμαρτυρίας, τουλάχιστον κάποια φωνή που να ζητά τη διελεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η επίθεση που συνοδεύτηκε από τις προσαγωγές και το όργιο λεκτικής βίας που ακολούθησε στη ΓΑΔΑ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη χθεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η επίθεση αυτή δέν συνιστά απλά και μόνο ένδειξη υπερβάλλοντος ζήλου απο τους γνωστούς τραμπούκους των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ. Είναι έμπρακτη απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και τη δημόσια αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική.

Είναι ένα ακόμη δείγμα της εφαρμογής του δόγματος του «νόμου και της ησυχίας» για το καλό των «αγορών» και των «επενδυτών», έτσι όπως εφαρμόζεται απο την κυβέρνηση με την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, την απαγόρευση των απεργιών, τις προληπτικές προσαγωγές, τις παρακολουθήσεις  και διώξεις κοινωνικών αγωνιστών». (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.)

Περιμένουμε ότι το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης θα καταδικάσουν αυτή την κραυγαλέα επίδειξη αυταρχισμού και τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας. Λέτε να περιμένουμε πολύ; Ή μήπως ό,τι συμβαίνει σε ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς δεν τους αφορά; Στη φωτογραφία του Δρομογράφου βλέπουμε τους επικίνδυνους «εισβολείς» και «καταληψίες»…

Μια ειρηνική διαμαρτυρία βαφτίστηκε από τη ΝΔ και πολλά ΜΜΕ «κατάληψη» και «εισβολή». Τέτοιες στιγμές δεν έχει θέση η σιωπή. Αυτό που έγινε χθες στην οδό Ακαδημίας είναι πρόβα τζενεράλε για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κάθε λαϊκή διαμαρτυρία στο δρόμο για τις εκλογές. Και ένα από τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι όταν έχεις τέτοια αστυνομία, δε χρειάζεσαι τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.

Απάντηση