Πρίμπκε: Το ναζιστικό κτήνος πέθανε, οι απόγονοί του ζουν

Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Πρίμπκε ήταν υπεύθυνος για μια από τις χειρότερες σφαγές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του….

Ο πρώην λοχαγός των Ες-Ες Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους Ναζί εγκληματίες πολέμου, πέθανε σήμερα στη Ρώμη, σε ηλικία 100 ετών.

Ο Έριχ Πρίμπκε είχε καταδικαστεί το 1998 από ιταλικό στρατοδικείο σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη σφαγή 335 αμάχων στα Αρδεατικά Σπήλαια της Ρώμης τον Μάρτιο του 1944. Εδώ και πολλά χρόνια, για λόγους υγείας και εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στο διαμέρισμα του δικηγόρου του.

Ο δικηγόρος Πάολο Τζακίνι είπε ότι ο Πρίμπκε άφησε μια γραπτή συνέντευξη και ένα βίντεο ως «ανθρώπινη και πολιτική διαθήκη». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μετά τον πόλεμο ο ναζιστής λοχαγός των Ες-Ες κατέφυγε στην Αργεντινή όπου κρυβόταν επί σχεδόν 40 χρόνια. Εκδόθηκε στην Ιταλία το 1995, αφού έδωσε συνέντευξη σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο παραδεχόμενος τον ρόλο του στις εκτελέσεις και υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν «τρομοκράτες».priebke2

 

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής, στις 24 Μαρτίου 1944, περιλαμβάνονταν 75 Εβραίοι και τουλάχιστον ένα παιδί. Πιστεύεται ότι την εντολή για τις εκτελέσεις έδωσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, σε αντίποινα διότι την προηγούμενη ημέρα Ιταλοί αντιστασιακοί είχαν σκοτώσει 33 Γερμανούς στρατιώτες.

priebke5

 

 

 

 

 

 

 

Έξω από το διαμέρισμα του πρώην ναζί στη Ρώμη γίνονταν συχνά διαδηλώσεις από αντιφασίστες και μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση