Όταν η εμπάθεια του Πρετεντέρη συνδυάζεται με την άγνοια

Έσκασε από το κακό του ο Όλιβερ Στόουν όταν έμαθε ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης, αναφερόμενος στο συνέδριο στο φετινό Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ όπου έχει κληθεί να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι εκεί «με το ζόρι συναντάς κανονικό άνθρωπο».  (Βήμα, 12.5). Τον ύπνο τους έχασαν ο Σλαβόι Ζίζεκ, ο Ταρίκ Αλί, ο Κώστας Δουζίνας, ο Γιάννης Βαρουφάκης και πολλοί άλλοι που θα πάρουν μέρους σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ τέχνης και πολιτικής, το οποίο διεξάγεται εδώ και πέντε χρόνια.

Ακόμα και το θέμα του συνεδρίου έγραψε λάθος ο Πρετεντέρης. Μιλά για ένα συνέδριο για την «Ουτοπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ το θέμα του είναι «Προς μια ουτοπία της Δημοκρατίας». Δεν βαριέστε, τι Δημοκρατία τι Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μυαλό του Πρετεντέρη τούτα τα δύο ταυτίζονται.

Στο φεστιβάλ, που άρχισε στις 4 Μαϊου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες συμμετέχουν διανοούμενοι, δημόσια πρόσωπα (π.χ., φέτος ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας), φιλόσοφοι, ακτιβιστές και καλλιτέχνες. Στις ποικίλες εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται ένα Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου, ένα Βαλκανικό Φόρουμ, ένα Φόρουμ Εναλλακτικών Κινημάτων, μια έκθεση βιβλίου και το συνέδριο των «μη κανονικών». Με ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή των ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών”. (Εκλιπαρεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης να τον καλέσει ο Πρετεντέρης στην «Ανατροπή», αλλά φαίνεται ότι έφαγε πόρτα…)

Προφανώς, για τον κ. Πρετεντέρη «κανονικοί» θεωρούνται όσοι γλείφουν ή εκπροσωπούν την εξουσία, π.χ., οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης, προσφιλείς και συχνοί καλεσμένοι της τηλεοπτικής εκπομπής του. Όμως ο «μη κανονικός» Γιώργος Κιμούλης, που όταν κλήθηκε στην «Ανατροπή» αμφισβήτησε την τρικομματική κυβέρνηση, είδατε τι έπαθε!

Όταν η εμπάθεια συνδυάζεται με τη διαστρέβλωση

Το Ζάγκρεμπ πέφτει μακριά και επομένως ισχύει το ελαφρυντικό της άγνοιας. Όμως στο ίδιο φύλλο του «Βήματος», ο Γ. Πρετεντέρης μιλά για την απεργία των εκπαιδευτικών τσαλαπατώντας βάναυσα τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αφενός επαναλαμβάνει μονότονα τους ισχυρισμούς του υπουργείου (π.χ., περί διδακτικών ωρών, ευρωπαϊκών μέσων όρων κ.ά.) και, αφετέρου αναρωτιέται: «Σε ποια άλλη χώρα οι συνδικαλιστές θα ήταν εναντίον των μεταθέσεων (ακόμη και μέσα στην ίδια εκπαιδευτική διεύθυνση!…) επειδή φοβούνται ότι θα τους ρίξουν έξω στα ιδιαίτερα ή στις διαδρομές;» Το θαυμαστικό (!) του κ. Πρετεντέρη αναφέρεται στην περιφέρεια, όπου μετατίθεται υποχρεωτικά ο εκπαιδευτικός. Οι εκπαιδευτικές περιφέρειες είναι 13 και συχνά καλύπτουν μέχρι και 4 ή 5 νομούς, επομένως οι λέξεις «στην ίδια διεύθυνση» είναι παραπλανητικές (και εδώ η παραπλάνηση μάλλον δεν είναι αθώα).

Όσο για τις αναμενόμενες απολύσεις μέχρι και 10.000 αναπληρωτών (πολλοί από τους οποίους συμπληρώνουν κενά εδώ και μια δεκαετία), ο Γ. Πρετεντέρης τις χαρακτηρίζει «ξεβόλεμα». Πόσα θαυμαστικά θα έπρεπε να συνοδέψουν αυτό τον ευφημισμό;

Είδαμε, λοιπόν, ένα μικρό δείγμα της στρατευμένης και άλλο τόσο αστοιχείωτης δημοσιογραφίας…

 

Απάντηση