Νομπέλ λογοκρισίας η φίμωση των ιρανικών ΜΜΕ στην Ε.Ε.

του Κώστα Βενιζέλου, ανταποκριτή του PressTV στην Ελλάδα

Πριν δέκα μέρες δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή ο Maya Naser, ανταποκριτής του διεθνούς αγγλόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου PressTV, την ώρα που μετέδιδε ειδήσεις απο την συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ειδικά εκπαιδευμένοι εκτελεστές επέλεξαν να ‘σιωπήσουν’ δημοσιογράφο του καναλιού την στιγμή που μετέδιδε πληροφορίες αντίθετες με αυτές των δελτίων τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Μία μέρα μετά την απονομή του βραβείου Νομπέλ ειρήνης στην Ευρωπαική Ένωση, με ειδική ντιρεκτίβα της Ευρωπαικής Επιτροπής απαγορεύτηκε η δορυφορική αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος όλων των ιρανικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη με τη δικαιολογία πως ‘στο Ιράν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα’. Η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών προφανώς δεν ανήκει στην τελευταία κατηγορία.

Η εταιρία Eutelsat, που εδρεύει στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου ακύρωσε τα συμφωνηθέντα συμβόλαια μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας Arqiva και του IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) στο οποίο εντάσσονται 19 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μεταξύ τους το κρατικό διεθνές αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο PressTV και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι IRINN.

 

Διβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς του Σαββάτου

Απάντηση